11 Smarta tips för att spara el hemma

Spara el enkelt med nya vanor hemma. Visste du att du kan få en billigare elräkning genom att använda elapparater smartare, köpa strömsnålare elapparater och ändra dina vanor hemma såsom att inte öppna kyl och frys lika mycket. Många bäckar små, med dessa smarta tips för att spara el kommer du få en mindre elräkning och mer pengar i plånboken.

Stäng av elapparater ordentligt

Många moderna elapparater såsom TV och datorer drar ström när de är inkopplade på elnätet men är avstängda. Oftast är det inte mycket ström sådana elapparater drar. Men har du många elapparater inkopplade hemma samtidigt så kan den totala elförbrukningen för apparater påverka elräkningen. Det är ju helt onödigt att betala för ström för apparater som är avstängda.

För att inte slösa ström på stängda elapparater så kan du dra ut strömsladden helt och hållet från eluttaget.

Köp strömsnåla elapparater

Nuförtiden är det väldigt lätt att kontrollera hur mycket ström en elapparat drar genom att titta på hur många watt som är specificerade i produktbeskrivningen. För en datorskärm så kan antalet watt som skärmen drar skilja sig från under 20 watt till mer än 300 watt. Använder man datorn mycket hemma så säger det sig ju självt att en skärm som drar 300 watt kommer kosta mer att använda än en bildskärm som drar 20 watt. Likaså är det med TV apparater, där nya moderna 4k och 8k TV apparater i storformat kan dra mycket ström.

Genom att köpa energisnåla elapparater kommer du spara på elräkningen under lång tid framöver.

Köp strömsnåla elapparater i köket

Spisen och ugnen i köket kan dra mycket ström och om det bara är något litet du ska tillaga kan en mindre strömsnål elapparat göra jobbet mer energieffektivt. Tänk dig till exempel att du ska koka vatten, en energieffektiv vattenkokare gör jobbet snabbare och energisnålare än att du ska koka vatten på spisen.

Köp strömsnåla elapparater i köket för att spara på elräkningen.

Grädda flera rätter samtidigt i ugnen

Ugnen drar mycket ström, tänk effektivitet när du ska använda ugnen. Ska du bara värma en enda liten maträtt eller kan du tillaga flera samtidigt. Ju mer mat du värmer samtidigt desto mer ström sparar du.

Undvik att värma småsaker i ugnen, försök att ”samköra” användandet av ugnen med flera maträtter eller rätter som ska lagas.

Ren spis och ugn värmer mer effektivt

Tänk på att hålla spisen och ugnen ren. En ren spis värmer mer effektivt. Hur kan det komma sig? Tänk dig att det ligger ett lager smuts på sidorna inne i ugnen eller på spisplattorna. Då betalar du för att värma smutsen.

Gör det till rutin att alltid rengöra ugnen för att spara pengar på elräkningen.

Använd mikrovågsugnen

Mikrovågsugnen har ibland setts som den fula ankungen i köket men det är fel att tänka så. Att värma mat med mikrovågsugn är ett väldigt strömeffektivt sätt att värma mat än att använda ugnen. Speciellt om du väljer en strömeffektiv mikrovågsugn.

Öppna inte kylen och frysen för mycket

Det här tipset är en klassiker. Luften i kylen och frysen värms upp lite om man öppnar dem. Om man öppnar kylen och frysen mycket blir luften inne varm och då måste kylen och frysen jobba hårdare för att kyla ner den varma luften igen. Ju mindre du öppnar kyl och frys desto mindre ström kommer då kyl och frys dra. En frys som öppnas mycket kommer få mycket is inuti, ju mer is som bildats i frysen, desto mer energi går åt att kyla ner frysen. Gör det till en rutin att alltid avfrosta frysen, det sparar du pengar på.

Även med moderna kylar och frysar så har utvecklingen gått i rask takt och det är lätt att välja en strömsnål variant för att få till en ännu lägre strömkostnad i köket.

Koka inte mer vatten än vad du behöver

Det är lätt att fylla vattenkokaren till toppen och koka 2 liter vatten när man egentligen bara behöver vatten till en kopp. Du sparar inte bara ström om du bara kokar tillräckligt med vatten som ryms i koppen, det går också snabbare.

Använd inte för stora grytor

Samma princip som för föregående punkt gäller här. En gryta som är jättestor kräver mycket energi för att värma. En mindre gryta kräver mindre energi. Är det en mindre mängd mat du ska värma, välj då en mindre gryta. Då kommer det gå mindre ström för uppvärmningen av maten och elräkningen blir mindre.

Använd lock som passar och håller tätt

Ju bättre locken passar grytorna desto bättre håller de tätt och ju mer effektiv blir uppvärmningen av maten i grytan. Ju mer effektiv uppvärmningen är desto mindre energi går det åt och då blir ju elräkningen mindre.

Använd moderna strömsnåla LED lampor

Det är galet hur mycket pengar man kan spara på att välja nya smarta LED lampor istället för äldre lampor såsom glödlampor. Det går att lysa upp ett helt hem på tre rum med lampor som totalt drar under 50 watt. Läs gärna vår tidigare artikel vi skrivit om hur mycket pengar man kan spara genom att byta till moderna LED lampor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *