5 anledningar varför du ska panta mera

En bild på pantade burkar

Jag älskar att panta. Finns det något bättre än att panta burkar och att få kontanter eller rabatt efteråt i mataffären? Om du inte börjat panta än så kommer här en lista på anledningar till varför du ska börja panta burkar och flaskor. Jag blir ofta fascinerad över hur mycket pengar det ändå blir varje gång jag lämnat in alla tomburkar och flaskor. Läs mer så ska du få 5 tips på varför du ska panta mera!

En bild på burkar och flaskor som kan pantas
Det finns många goda anledningar till att panta burkar och flaskor

1. Du förbättrar miljön

En bild på en burk i naturen
Det är miljövänligt att panta burkar

Visste du att det tar 200-500 år att bryta ned en läskburk i naturen? Genom att panta burkar hamnar inte de tomma flaskorna och burkarna i miljön som blir nedskräpad under hundratals år framöver.

Jag lovar att du kommer må bättre efter att du pantat burkarna, det är en skön känsla av att veta att jag har bidragit till att göra världen till en mer miljövänlig plats.

2. Du får motion

En bild på en burk i naturen som någon ska panta
Det kan ge dig en extra motivation till att röra på dig

Att panta burkar kan ge dig den där extra motivationen att inte fastna i kvällssoffan efter jobbet.

Det är inte alltid jag vill gå ut igen när jag kommer hem från jobbet. Men att veta att jag går och pantar kan ge den där lilla extra kicken att komma iväg från kvällssoffan till livsmedelsaffären. För mig är det vardagsmotion. Det i kombination med att jag gör något miljövänligt som att panta burkar känns bra.

3. Du drygar ut kassan

En bild på två välfyllda matkassar
Att panta burkar drygar ut kassan

Det bästa med att panta burkar är att du får betalt för det.

Jag kommer ihåg när jag fick 50 öre för en burk när jag pantade den. Nu får man 1 krona per burk och 2 kr för flaskor. Efter ett barnkalas eller en födelsedagsfest så blir det ofta några flaskor som ska pantas och räknar jag på panten över ett helt år så blir det inte så lite pengar.

4. Du lär barnen goda vanor

En bild på ett barn som är i mataffären
Barnen tycker det är en rolig aktivitet

Att panta burkar är ett bra exempel på att lära små barn om kretsloppet och om miljön.

Redan väldigt tidigt när mina barn var små så började jag panta burkar med dom. Dom tyckte det var så roligt att stoppa burkarna i maskinen som girigt nafsade sig i både flaskor och mindre burkar. Att det kom ut en spännande lapp som mamma blev glad över, det tyckte dom var ännu roligare. Det är så klart vi ska panta säger mina barn nuförtiden när vi går till livsmedelsaffären.

5. Du kommer börja städa upp offentlig miljö

En bild på en burk som ligger på gatan
Vi hjälper alla till att hålla miljön omkring oss ren

Att panta burkar som ligger och skräpar i stan och i naturen städar upp miljön för alla.

Det kan till och med gå så långt att du som jag börjar plocka upp burkar och flaskor som ligger och skräpar här och där när du fått blodad tand för pantning. Det skall dock nämnas att jag inte plockar upp smutsiga burkar eller flaskor. Men flera gånger har jag hittat en flaska eller burk jag tagit med mig för att panta. Det är ett enkelt sätt att hjälpa miljön och göra vår offentliga miljö renare och trevligare att vara i.

Pantningstips och tricks

Skölj ur burkarna

En bild på en rinnande kran
Skölj panten så luktar den mindre

Gamla burkar kan lukta illa. Slipp illaluktande burkar vid panten och skölj ur dem några gånger innan pantning. Då slipper du att förrådet luktar gammal dricka också.

Panta hellre regelbundet än sällan

En bild på en tygpåse
Ju oftare du pantar desto mindre behöver du bära med dig

Något jag tycker är så irriterande när jag ska panta är när pantmaskinen är trasig och jag måste ta med mig hem alla tomma flaskor och burkar igen. Det finns ett enkelt knep för att slippa ta med dig hem en stor säck med pant ifall maskinen är trasig och det är att du ska panta små mängder burkar och flaskor regelbundet istället. Om du pantar små mängder varje gång du ska handla så gör det inget om maskinen inte fungerar. Du sparar också massa plats hemma.

Använd Ikea påsen

En bild på en Ikea påse
Ikea påsen är som gjord för pant!

Stora PET flaskor kan ta mycket utrymme. I en vanlig ryggsäck går bara några stycken ner. Jag brukar alltid lägga panten i en Ikea påse (den mindre varianten). Sedan tar jag med mig den när jag ska handla. Ikea påsen hamnar sedan i ryggsäcken när den är tom.

Förvara panten på balkongen

En bild på en balkong
Du kan ju förvara panten på balkongen ifall du bor trångt

Har du ont om plats hemma kan du förvara panten på balkongen i en påse. Placera gärna påsen under balkongsoffan så den inte flyger iväg om det är blåsigt.

En bild på panta symbolerna

Vad är ditt bästa pantningstips?

Publicerat den
Kategoriserat som Lifehacks
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra. https://www.smartatips.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *