6 sätt att sluta snarka

Att sluta snarka är en dröm för många. Få vet hur du ska göra eller att du över huvud taget kan sluta snarka. Snarkning kan vara mycket irriterande för andra i hushållet, speciellt för andra som försöker sova men tvingas lyssna på den snarkande personen. Det kan vara omöjligt att sova när någon nära i hushållet snarkar högt och intensivt. Vad som gör det ännu mer frustrerande är att den som snarkar oftast inte vet om att den gör det och inte går att skylla för det heller då snarkningen inte sker medvetet.

1. Varför snarkar du när man sover?

Orsaken till att man snarkar är att det skapas vibrationer i munhålan. Gomseglet, även kallad uvula muskeln, som ligger längst bak i munnens överdel är den del som vibrerar och skapar det snarkande ljudet. Samtidigt som gomseglet vibrerar så begränsas luftvägen i munnen. Det finns flera anledningar till att gomseglet vibrerar och det finns många saker du kan göra för att reducera gomseglets vibrerande och således minska hur mycket du snarkar.

2. Gå ned i vikt och sluta snarka

En bieffekt av fetma är att du börjar snarka, det beror på att det bildas fett i området kring munnen och halsen. Det påverkar storleken på gommen och gomseglet vilket gör att man börjar snarka kraftigare. Ett tillvägagångssätt till att sluta snarka är att du går ner i vikt. När du går ner i vikt försvinner fettmängden som anstränger gommen och munnens bakre del vilket leder till att luften kan passera utan hinder.

3. Sov på sidan istället för att sova på ryggen

Många som snarkar sover på rygg. Att sova på rygg är ofta en vanlig anledning till att du snarkar. Pröva istället att sova på sidan. Sover du på sidan får luften en friare väg genom munnen eftersom luftvägen inte pressas ihop lika lätt.

4. Sluta röka och sluta snarka

Rökning har länge ansetts leda till orolig sömn och till snarkning. Rökning är en dålig vana och även en dyr vana. Sluta röka och räkna med att du kommer sova bättre och snarka mindre.

5. Undvik alkohol och snarka mindre

Att dricka alkohol innan du lägger dig för att sova leder till att musklerna i din mun blir mer avslappnade. Mer avslappnade muskler i munnen leder till snarkning. Undvik därför alkohol innan du går och lägger dig ifall du inte vill snarka under natten.

6. Använd en snarkskena

Att sova med öppen mun kan leda till snarkning. När man sover har man ingen kontroll över munnen så då kan du pröva att använda en snarkskena i syfte att främja luftvägarnas passage och minska snarkningen. Snarkskenor hittar du på apoteket, men du kan även kontakta din tandläkare för tandskenor.

Publicerat den
Kategoriserat som Hälsa

av Marie

Marie är en fembarnsmamma med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag. Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen brukar Marie säga. På Smarta tips skriver jag om ordning och reda, minimalism och smarta husmorstips! Inget ämne är för litet och inget för stort.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.