6 tips för att få lägre bensinkostnader

Bensinpriserna är högre än någonsin. För att spara på pengarna så kan du behöva sänka bensinkostnaderna. Åk kollektivt, cykla istället för att ta bilen och kör smartare är några av tipsen som leder till lägre bensinkostnader.

Cykla eller gå

Ibland kanske du inte måste ta bilen när du ska iväg någonstans. Om du ofta åker små sträckor så blir även de små sträckorna totalt sett en lång bilfärd som drar mycket bensin. Gå eller cykla istället. Ska du åka bil en mindre sträcka i en storstad så kan mycket bensin dras ifall det är bilköer och svårt att komma fram. Välj cykeln eller promenera, så sänker du bensinkostnaderna.

Åk kollektivt

Ska du iväg en längre bit så kan det vara bättre att åka kollektivt då och då ifall du inte behöver bilens bagageutrymme. Att åka kollektivt kostar också, men det kan faktiskt bli billigare än att ta bilen.

Välj en bränslesnål bil

Bilar drar olika mycket bränsle, därför ska du välja en bränslesnål bil nästa gång du köper en bil. Behöver du bilen dagligen, till exempel om du bor i glesbygd och behöver pendla dagligen kan det vara väldigt lönsamt att köra en bränslesnål bil.

Kör på hög växel och planera körningen

Kör på hög växel istället för på låg växel. Lägre varv ger lägre förbrukning av bränsle. Planera också körningen bättre, titta långt framåt och planera när du ska bromsa så att du inte bromsar i onödan och sen måste växla ned. Genom att köra smart drar bilen mindre bränsle.

Takbox och AC drar bränsle

En takbox är bra att ha när du ska frakta saker, men den gör så att bilen drar mer bränsle eftersom luftmotståndet blir högre. Därför ska du inte ha takboxen på bilen när du inte behöver den. AC drar bränsle, men om du stänger av ACn och öppnar fönstret så drar bilen mer bränsle också. Fundera om du verkligen måste använda AC, måste du inte det så sparar du på bilens bränsle.

Elbil

En elbil drar ingen bensin, därför blir en elbil billigare att köra. Att välja en elbil kan vara ett bra sätt att slippa betala dyra bensinpriser.

Publicerat den
Kategoriserat som Ekonomi

av Paula

Paula har varit intresserad av privatekonomi sedan barnsben. I vuxenlivet kom hon snabbt ut inom rekryteringsbranschen och här på Smarta tips skriver hon om hur du ska bete dig på jobbet, när du söker nytt jobb och hur du ska tänka för att få ihop din första miljon på 7 år! Förutom privatekonomi och jobblivet brinner jag för min familj och för att sätta 3 kilometer på 13 minuter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *