Hur borstar man tänderna

Att borsta tänderna måste man göra det vet alla. Men vet du varför? Borstningen håller tänderna rena och friska, håller tandköttet friskt samt förhindrar dålig andedräkt. 

Hur ofta ska man borsta tänderna

Alla vet att man ska borsta tänderna två gånger om dagen. En gång på kvällen innan man lägger sig för att sova och en gång på morgonen efter att man ätit frukost. Men visste du att man egentligen borde borsta tänderna tre gånger om dagen? Många tandläkare tycker också att du ska borsta tänderna efter lunch, även om det inte är så vanligt i Sverige. Man skall alltså borsta tänderna tre gånger om dagen för att tänderna och munnen ska må så bra som möjligt. Se där.

Vilken tandborste ska du använda

Välj en tandborste med syntetiska fibrer. I tandborstar med porösa fibrer trivs bakterierna bättre varför du helst skall undvika en sådan tandborste. Det finns en uppsjö olika tandborstar i handeln, en generell regel du ska utgå ifrån är att om du är en vuxen person bör du testa en tandborste med huvud omkring 2-3 centimeter i storlek.

Hur ofta ska jag byta ut tandborsten

Tandborsten slits när du borstar tänderna med den. Det ser man tydligt när fibrerna på borsten blir böjda. Men visste du att det också finns andra anledningar till att du ska byta tandborsten. Har du varit förkyld kan tandborsten ge dig en ny infektion när du är frisk igen då bakterierna finns kvar i borsten. Har du varit sjuk, byt tandborste. Byt också tandborsten var tredje månad eller tidigare om den ser sliten ut. Det är en billig försäkring mot dyra tandläkarkostnader.

Hur ska jag förvara tandborsten

Tandborsten förvaras bäst i en kopp med borsten uppåt. Ingenting ska ligga emot tandborstens borste. Du ska inte förvara tandborsten i en ask eller ha en behållare över borsten så att tandborsten inte torkar ut. Om borsten inte torkar ut börjar bakterier frodas i tandborsten och det är inte bra för din hälsa eller munhygien att använda den. Det är även viktigt att om det är mer än en tandborste som används så ska tandborstarna inte röra vid varandra eftersom de då lätt kan sprida bakterier mellan borstarna.

Massera tandköttet med tandborsten

När du borstar tänderna är det viktigt att du masserar tandköttet med borsten och inte borstar fram och tillbaka på tänderna. Tandköttet masseras av att du borstar tänderna i en oval rörelse över tänder och tandkött. Tryck inte för hårt, då irriterar du bara tandköttet. Tandköttet mår bäst när den får massage samtidigt som du borstar tänderna.

Hur ska jag borsta tänderna

  • Applicera tandkräm på tandborsten
  • Borsta med en elliptisk rörelse mot både tand och nedre tandkött och täck hela tanden med rörelsen.
  • Försök inte att borsta hela underkäken på en gång utan fokusera på mindre antal tänder i taget, gå sedan vidare till ett nytt set med tänder att borsta.
  • När du har borstat utsidan så borstar du insidan av tänderna med samma teknik
  • Avsluta borstningen med att borsta tuggytan på tänderna.

Tandtråd

Tandborsten kommer tyvärr inte åt mellan tänderna där det fastnar mycket rester från mat under dagen. Därför ska du alltid göra rent mellan tänderna med tandtråd. Om du inte använt tandtråd innan så kan det komma blod från tandköttet innan tänderna har vant sig vid tandtråden.

Publicerat den
Kategoriserat som Hälsa

av Marie

Marie är en fembarnsmamma med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag. Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen brukar Marie säga. På Smarta tips skriver jag om ordning och reda, minimalism och smarta husmorstips! Inget ämne är för litet och inget för stort.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.