Trött och orkeslös? Det kan bero på de här 6 anledningarna

Känner du dig alltid trött på jobbet, är du stammis vid kaffeapparaten i köket och drömmer du om att få ta en power nap innan arbetsdagen är slut? Det finns många olika anledningar till att känner dig så trött på dagen. Här är några energitjuvar du kanske skall ta itu med.

Till att börja med bör du kolla upp så att du inte lider av någon sjukdom. Det finns många olika sjukdomar som kan göra att du känner dig trött och orkeslös. Även om du tycker att du sover tillräckligt mycket på natten.

En sjukdom som kan leda till att du känner dig trött är sköldkörtelrubbningar. Då kan du känna dig trött och orkeslös.
Det finns även något som kallas kronisk utmattningssyndrom. Det har många liknelser med utmattningssyndrom.

6 skäl till varför du alltid är alltid trött

 1. Du dricker inte tillräckligt med vatten

  Visste du att om du dricker för lite vatten så kan det påverka din energinivå mycket. Detta gör så att hjärtat jobbar mindre effektivt vilket gör att näringsämnen och syre tar längre tid på sig för att nå dina muskler och inre organ. Därför ska du pröva att dricka omkring 1.5 till 2.5 liter vatten om dagen. Pröva det och se om det påverkar din trötthet!

 2. Du struntar i frukosten

  Att äta en bra frukost ger dig energi och får igång förbränningen i kroppen. Jämför det med att bara dricka en kopp kaffe och sen gå till jobbet. En bra frukost består av långsamma kolhydrater, bra fetter och protein. Det leder till att du håller dig mätt längre under förmiddagen och att du får energi att orka med dagen. Orkar du inte göra frukost så kan du alltid förbereda frukosten dagen innan så att du smidigt kommer igång på morgonen.

 3. Du hoppar över gymmet

  Regelbunden träning har många positiva effekter såsom att träningen stimulerar blodomloppet, bygger upp kroppens styrka och stabilitet samt ger vävnaderna i kroppen bättre syreupptagning. Därför kan du känna dig seg av att hoppa över ett träningspass vilket kan leda till att du känner dig mer trött än om du hade tränat. Orkar du inte gå och träna, ta en power walk istället. I en amerikansk studie visade det sig att fullt friskna vuxna som började träna lätt började känna sig mer energifulla och peppade i vardagen efter den nya vanan.

 4. Du blir trött av pollen eller annan allergi

  Om du är allergisk kan du ofta känna dig trött. Trötthet är en vanlig reaktion på allergi och kan ge huvudvärk, trötthet och koncentrationssvårigheter. Om du känner dig mer tröttare än vanligt under vissa perioderna av året, till exempel på våren och sommaren, så kan det bero på att du lider av pollenallergi. Men utöver pollenallergi så finns det andra sorters allergi som inte alls är bunden till säsongerna under året. Du kan till exempel vara allergisk mot pälsdjur eller damm. Det kan vara väl värt att fundera över om du har någon annan allergi och låta dig testas för det.

 5. Du äter skräpmat och blir trött av det

  Mat är bränsle för din kropp. Det ligger faktiskt något i att fylla sin kropp med bra mat, alltså bra bränsle, för att din kropp ska prestera optimalt. Det bränsle du ger din kropp resulterar direkt i hur mycket energi du kommer få under dagen. Snabba kolhydrater såsom godis och skräpmat ger din kropp höga blodsockernivåer. Det gör dig pigg men också trött, snabbt, då blodsockret dyker snabbt efter blodsocker kicken. Topparna och dalarna gör dig trött och orkeslös. Du kan göra många smarta val i vardagen som att byta från vitt bröd till fullkornsbröd och från onyttiga mellanmål till smarta mellanmål såsom mandlar, riskakor eller varför inte ett kokt ägg.

 6. Du har järnbrist och detta gör dig trött

  Många i Sverige lider av järnbrist, så många som var tredje svensk kvinna lider av järnbrist. Det är ett problem som drabbar kvinnor mer än män. Det går att förebygga järnbrist med kost, men en järnbrist som är konstaterad behöver medicinskt hjälp så järnnivån kommer upp på en bra nivå igen. Ät gärna en järnrik mat för att få energi igen om du vet med dig att du lider av järnbrist.
Publicerat den
Kategoriserat som Hälsa

av Marie

Marie är en fembarnsmamma med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag. Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen brukar Marie säga. På Smarta tips skriver jag om ordning och reda, minimalism och smarta husmorstips! Inget ämne är för litet och inget för stort.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.