7 tips för att sälja saker på nätet

När ska du sälja saker du inte använder längre och hur ska du sälja sakerna? Det är vanligt att du samlar på dig massor med olika saker som du inte längre använder. Då börjar prylarna äga dig istället för att du äger prylarna. Då är det bättre att ge bort eller att sälja sakerna så att du har kontroll över dina prylar och inte tvärt om. Men att välja vilka saker du ska sälja och hur du ska sälja sakerna kan kännas som en övermäktig uppgift. Så behöver det inte vara, läs våra tips om hur du ska välja vad du ska sälja och hur du ska sälja prylarna.

Tips på hur du ska sälja saker på internet

1. Annonsera med bra bilder

Ta alltid så bra bilder som du kan på prylarna du ska sälja. Ju bättre bilder desto större chans till sålt objekt. Tänk på att bilderna hjälper köparen bilda sig en uppfattning om objektet hen ska köpa. Ju bättre bilder, desto säkrare kan köparen vara att hen får vad hen förväntar sig.

2. Rubrik och beskrivning

Precis som bilderna är viktiga för annonsen så är annonsbeskrivningen viktig. Var tydlig i texten och förklara vad det är du säljer, samt skicket. Sätt en tydlig rubrik. Det är jätteviktigt att skriva bra produktbeskrivningar eftersom du kan övertyga en köpare om att köpa din pryl med en bra produkttext. Om du säljer något som är begagnat är det bra att så detaljerat som möjligt beskriva skicket så att du slipper problem om köparen uppfattar att hen inte fick vad som utlovades i annonsen.

3. Priset på prylen

Ju billigare du sätter priset, desto snabbare kommer du sälja din pryl och ju högre sannolikhet att någon kommer köpa eller buda på den. Sätter du ut objekt på auktion så kommer du få mer aktivitet på auktionen om du sätter utgångspriset till en krona (utan reservation) än om du sätter den högre med ett reservationspris som är okänt. Rätt pris säljer alltid. En trasig cykel som du köpte för 12000 kr för 10 år sedan är inte värd 9000 kr. Var realistisk och sätt bra priser så kommer du få dina prylar sålda. Vad är värt mest? Ett tomt förråd eller lite mer i plånboken?

4. Sälj i säsong

Sälj saker i säsong, mot hösten säljer vinterjackor bra begagnat, men inte på sommaren. Vill du maximera vinsten så sälj varor i säsong. Det här kan du vända på också. Vet du att du behöver en vinterjacka så är det ju i juni och i juli du ska jaga rätt på vinterjackan begagnat, då är det få som letar efter en varm jacka.

5. Sälj på rätt plats

Idag finns det många handelsplatser där du kan sälja prylar på nätet. Vissa platser passar bättre för vissa varor. Möbler och stora saker säljer du bäst på Blocket medan mindre saker är bättre att sälja på Tradera. Designer kläder är bra att sälja på Sellpy. Vill du maximera vinsten väljer du olika platser att sälja på. Vill du maximera din tid säljer du allt på en och samma plats.

6. Allt säljer inte

Alla prylar säljer inte, men det är inte så enkelt att säga att en trasig pryl aldrig säljer. Marknaden kan vara så att även en trasig pryl inom ett visst område fortfarande har ett värde. Ju mer unik saken är desto högre värde i trasigt skick. En dyr förstärkare till hemmastereon kan fortfarande ha ett värde i trasigt skick medan ett par läsglasögon som är trasiga inte har något värde alls.
Har du trasiga saker som du vet inte är särskilt åtråvärda så kan det vara en bättre ide att skänka eller kasta sakerna istället för att sälja dem. Kvalitets saker som är trasiga har oftast ett värde.

7. Vad kan man tjäna bra på?

Du kan tjäna bra på kvalitetsvaror såsom unika och önskvärda saker. Vad som säljer bra går i trender, för några år blev möbler i massivt trä populärt. TV-spel har ökat jättemycket i värde under de senaste åren. Om du inte är insatt i ett område bör du göra research innan du lägger ut en vara till försäljning till fast pris för att inte sälja för billigt.

När ska du göra dig av med saker du inte längre använder?

För att ta reda på om du är redo att göra dig av med prylar du är osäker på kan du pröva att lägga undan dom i ett par månader. Lägg undan prylarna du är osäker på i en låda och ställ sedan lådan på vinden eller i källaren i några månader. Har du inte haft något behov av prylen eller om du kanske helt och hållet har glömt bort att du hade prylen efter tre månader så är det en säker signal på att du inte behöver den längre. Hittar du prylar hemma som du inte använt på 2 år så vet du redan att du inte behöver prylen längre.

Att sälja eller skänka

Att sälja prylar är inte alltid värt det. Tänk på att det tar tid att sätta upp annonser, packa varor och att följa upp att allt gått bra med försäljningen. Om prylen du ska sälja har ett lågt värde kan det vara en bättre ide att skänka prylen istället.

Publicerat den
Kategoriserat som Ekonomi
Profilbild

av Paula

Hej, Mitt namn är Paula och jag har varit intresserad av privatekonomi sedan barnsben. Jag studerade företagsekonomi på högskolan i Gävle och sedan blev det en karriär inom HR och personal i Stockholm. Förutom privatekonomi och jobblivet brinner jag för min familj och för att sätta 3 kilometer på 13 minuter.

2 kommentarer

  1. Hej
    Fins något bra websidan där kan man sälja sina saker?
    INTE BLOCKET

    1. Det finns webbsidor, testa att googla på ”sälja saker gratisannonser”. Testa också att sälja på Facebook.

      Tack för frågan!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *