Tillaga glasnudlar enkelt och snabbt så här

Glasnudlar är nudlar som är gjorda av mjölet av mungbönan, mungbönsmjöl. Nudlarna är tunna och nästan genomskinliga. När de är tillagade blir de lite gelatinliknande och glasiga, varför de fått namnet glasnudlar.

Koktid: Glasnudlar tillagas mycket snabbt då koktiden är väldigt kort. Blötlägg glasnudlar i omkring 10 minuter. När glasnudlarna lagts ner i kokande vatten så blir de klara på nästan en gång.

Förvara glasnudlar så här: Nudlarna förvaras bäst torrt och i rumstemperatur.

Använd glasnudlar till: Du kan använda glasnudlar till kalla rätter som sallader men även till fritering, soppor och till wokning.

En mångsidig nudelvariant

Glasnudlar (även kallad Bean Vermicelli) är en variant av nudlar som görs av mungbönsmjöl och som är mycket vanlig i Thailand och Asien. Glasnudlar innehåller inget gluten och är ett bra alternativ till dig som vill byta ut pastan i kosten. Du kan äta glasnudlarna både varma eller kalla i en sallad eller istället för pasta till exempel. Att tillaga glasnudlar är super enkelt och går jättesnabbt. I den här artikeln ska vi lära ut hur du tillagar glasnudlar på nolltid.

Du kan tillaga glasnudlar genom att woka dem eller genom att koka dem.

Tillaga glasnudlar genom kokning

Undvik att koka glasnudlarna för länge. Enklast blir det om du kokar upp vatten och låter glasnudlarna ligga i det varma vattnet i ett par minuter.

Gör så här:

  1. Koka upp vatten i en vattenkokare.
  2. Lägg glasnudlarna i en liten kastrull.
  3. Häll på vattnet som kokat upp i kastrullen så att glasnudlarna täcks.
  4. Låt glasnudlarna ligga i det varma vattnet i 2-3 minuter tills de blivit mjuka.
  5. Häll av vattnet. Nu är glasnudlarna färdiga, enkelt va?!

Woka glasnudlar

Innan du wokar glasnudlarna behöver du mjuka upp dem. Det gör du i ljummet vatten. Sedan wokar du dem.

Gör så här:

  1. Lägg glasnudlarna i en kastrull.
  2. Täck glasnudlarna med ljummet vattnet och låt glasnudlarna ligga i vattnet i ca 10 minuter.
  3. När glasnudlarna mjukat till sig i det ljumna vattnet så är de redo att bli wokade.
  4. Placera glasnudlarna i woken och låt dom stekas med grönsaker i ett par minuter.

Hur många kalorier har glasnudlar?

Glasnudlar har ungefär 350 kalorier per 100 gram. Det är förhållandevis lite kalorier i relation till volymen mat som tillagade glasnudlar utgör.

Är glasnudlar nyttiga?

Ja, glasnudlar är nyttiga i den mening att de innehåller lite kalorier. Tänk på att glasnudlar görs av en böna, mungbönan. Därför är det kaloririk mat.

Kan jag äta glasnudlar om jag har IBS?

Troligtvis inte, eftersom glasnudlar görs av mungbönor. Bönor är något du ska undvika om du följer en low FODMAP diet för att reducera IBS effekter. Därför ska du inte äta glasnudlar om du har IBS, men du kan alltid pröva ifall det ger några symptom.

Publicerat den
Kategoriserat som Matlagning
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *