Hur rensar man strömming? Det är inte svårt alls, bäst av allt är du kommer kunna rensa strömming på löpande band efter 10 minuters övning.
Fisk är nyttigt, ät mer fisk, gärna flera gånger i veckan. En av de vanligaste fiskarna vi åt i Sverige för hundra år sedan var strömming. Nuförtiden äter vi inte strömming lika ofta, men det är ingen ursäkt för att strunta i den här fina fisken. Om du vill ha den rätta genuina känslan så ska du ju också rensa strömmingen själv. Då kommer fisken smaka som godast.
Så här ska du göra för att rensa strömming
- Klipp av huvudet på strömmingen med en sax. Du kan också vrida av huvudet med handen, handmetoden går snabbare och leder till mindre disk
- Klipp av stora fenor på strömmingen med en sax
- Med pekfingret sprättar du upp fiskens buk från framdelen av fisken
- Ta ut eller sprätta loss fiskens inälvor med pekfingret
- Fläk upp fisken så att du kommer åt ryggbenet med tummen. Lossa ryggbenet från strömmingen med tummen fram och tillbaka
- Ta bort ryggbenet genom att plocka bort den från fisken med handen, försök att få med så lite kött som möjligt när du plockar bort ryggbenet
- Nu är strömmingen redo att tillagas! Lätt va!