Är banan ett bär eller frukt?

Visste du att bananen är den populäraste frukten i Sverige. Ingen annan frukt äts lika mycket. Men du, har du hört talas om att en banan är ett bär? Kanske har du undrat om du hört rätt eller fel, stämmer det verkligen. Kan en banan vara ett bär? Ja, det stämmer. Banan är faktiskt botaniskt sett ett bär (eller en ört, läs mer om det nedan). Det beror på att bär faktiskt är en sorts frukt också. Bananer är faktiskt inte den enda frukten som egentligen är ett bär, även grönsaker som gurka är ett bär och frukter som apelsiner och citroner är bär.

Är banan en frukt, ört eller ett bär?

Är banan en frukt – tydligen inte

Ja du läste rätt, kan en banan vara en ört eller ett bär, den är väl en frukt?!

Bär

Bananen kan definitivt klassas som ett bär, men hur kommer det sig att en banan kan vara ett bär? Det är väldigt enkelt att besvara den frågan från ett botaniskt perspektiv. Det är nämligen så att bär är en sorts frukter. Frukter kan se olika ut, bland annat är nötter också frukter, en torr frukt, samtidigt som det finns mer saftiga frukter. Bär tillhör de saftiga frukterna. Vi kommer inte gå in på det, men bara för att göra dig ännu mer förvirrad kan vi även säga att jordgubbar inte är ett bär utan en skenfrukt (det vill säga en falsk frukt) eftersom den innehåller en del av blomman och har sina frön på utsidan.

Ört

Bananen är ett bär, men själva bananträdet är en ört. Anledningen till att bananträdet är en ört är för att bananträdet inte alls är ett träd. Det är en stor planta, en stor ört. Man kan säga att bananen då är en ört eller örtens frukt. Det är dock mer vanligt att man ser på bananen som en frukt och minst som en ört. Men visst, vill man vara rolig på jobbet på fikapausen så kan man komma med påstående att bananen är en ört.

Frukt

En frukt kännetecknas av att den har frön i sig som frukten kan reproduceras av genom att fröna tar rot i jorden. Även om man kan tro att bananen har små frön i sig så är de svarta små prickarna inte frön. Därför kan en banan planteras, det vill säga, en banan du köper i livsmedelsaffären har inte frön som gör att du kan odla nya bananer. Således är bananer vi köper i livsmedelsaffären inte en frukt.

Växer bananer på träd?

Nej, bananer växer på bananplantan som är en ört. Bananplantan har ingen trädmaterial. Den har ingen stam heller utan en skenstam som egentligen är ihoprullade blad.

Publicerat den
Kategoriserat som Matlagning
Profilbild

av Greger

Morsning, det är jag som är Greger, Paulas livspartners. Jag har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben och om sanningen ska fram brinner det fortfarande för mig. Enligt Paula är jag inte född med tummen mitt i handen. Men däremot tycker jag det är roligare att starta projekt än att avsluta dom. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter. Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *