Tina lax på rätt sätt

Fryst lax i portionsförpackning

I den här artikeln går vi igenom hur du kan tina fryst lax. I livsmedelsaffären finns det ett stort utbud av fryst lax, innan du tillagar den frysta laxen bör du tina den. Att tina fryst laxfile kan kännas utmanande om du inte gjort det förut och det kan kännas lockande att tina laxen i micron. Men gör inte det, läs igenom denna artikel så så ska vi gå igenom ett par bättre sätt att tina fryst lax på.

Gör så här för att tina upp lax

Fryst laxfilé tinar du bäst i kylskåpet

Det finns många olika sätt att tina lax på men det bästa sättet är att låta den frysta laxen tina långsamt i ett kylskåp.

Tina fryst lax i kylskåp

Fryst lax som laxfilé går utmärkt att tina i kylskåpet då den frysta laxen oftast redan kommer i plastförpackning.

Det är inte så svårt att tina fryst lax i kylskåpet, det enda du behöver är tid. Ta ut laxen på morgonen innan du går till jobbet och lägg de bitarna av fisken (i förpackningen) i en skål i kylen. När du kommer hem efter jobbet så är laxen tinad och redo för att stekas eller tillagas i ugn.

Hur lång tid tar det att tina lax i kylskåpet?

Det beror på hur stora bitarna är av fryst lax. Men om du ska tina fryst laxfilé i portionsförpackning så räkna med att det tar 4-6 timmar i kylskåpet.

Gör så här

  1. Ta ut den frysta laxen från frysen.
  2. Placera den i en skål, om laxen är förpackad, öppna inte förpackningen.
  3. Placera skålen med den frysta laxen i kylskåpet.
  4. Vänta tills laxen tinat.

Gör inte det här

Tina lax i vatten – Undvik att tina lax i varmt vatten eller i kallt vatten. Det som händer då är att laxen kan bli illasmakande av att den börjar tillagas (om vattnet är hett), bakterier kan också bildas medan laxen tinar som kan lämna efter sig gifter. Du ska hellre tina laxen långsamt i kylskåp än att tina den snabbt.

Tina fryst lax i rumstemperatur – Lax som tinas i rumstemperatur kan leda till magsjuka eftersom bakterier bildas i hög hastighet i plusgrader. Därför rekommenderar vi inte att tina lax i rumstemperatur. Det är bättre och tryggare att tina laxen i kylskåpet även om det tar längre tid.

Tänk på det här

  • Tina laxen i kylskåpet.
  • Räkna med ca upp till 8 timmar för laxen att tina.
  • Tina inte laxen utanför kylskåpet, till exempel på fönsterbrädan under dagen. Det gör bara att bakterier bildas som lämnar efter sig gifter i laxen.
  • Förvara inte laxen utanför kylskåpet. Lax trivs bäst om den förvaras kallt och mörkt.
  • Häll bort smältvatten som bildas om du tinar lax som inte är packad i plast.
  • Ju längre tid det tar att tina laxen, desto bättre kommer den smaka och desto bättre konsistens kommer fiskköttet ha. Laxen kommer helt enkelt vara saftigare än om du tinade upp den snabbt.

Läs mer här om att tillaga fryst lax.

Kan jag tillaga fryst lax i ugnen direkt?

Ja, du kan tina och tillaga fryst lax i ugn direkt. Resultatet kan bli lite mindre saftigt än om du hade tinat den korrekt i kylskåp. I ugnen tar det ca 20 minuter för en fryst lax att tillagas på 200 gradera.

Kan jag tina lax i micro

Det går att tina lax i micro men det är svårt att få ett bra resultat utan att laxen börjar tillagas. Därför rekommenderar vi inte att du tinar lax i micro. Om du tinar lax i micro så bör du köra micron på låg effekt i 30 sekunder mellan du kollar av hur tinad den är. Tillaga därefter laxen omedelbart när den är tinad.

Kan jag frysa om lax som har tinat

Nej, du ska aldrig frysa om lax som har varit fryst och sedan tinats upp.

Avatar photo

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra. https://www.smartatips.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *