Tina falukorv

Om du har fryst falukorv så undrar du nog hur du bäst tinar falukorven. Kanske har du bråttom och måste tina den snabbt, hur gör man då? Läs mer i denna artikel så ska vi gå igenom hur du bäst ska göra för att tina falukorv.

Gör så här för att tina fryst falukorv

Tina falukorv snabbt i micro eller i ett vattenbad

När det kommer till att tina matvaror så gäller den urgamla regeln att ju långsammare det tar att tina något desto bättre. Men alla har inte den lyxen att de kan vänta 8-16 timmar för att tina upp en falukorv. Därför ska vi gå igenom lite tips på hur du ska göra för att tina fryst falukorv.

Tina falukorv i micro

Det snabbaste sättet

Att micra falukorven är ett snabbt sätt att tina den men det är också ett riskabelt alternativ att tina mat med. Nackdelen med att tina frysta matvaror i micron är att det lätt kan bli för varmt för snabbt, då kan du börja tillaga den frysta falukorven i micron. Det är svårt att tillaga matvaror jämnt i micron, det är ännu svårare med en matvara som är fryst. Då kommer vissa delar av falukorven bli tillagade medan andra är kalla om du tinar den som den är i micron.

Om du ska tina falukorven i micron så se till att tina på låg effekt. Du ska också se till att du tinar små bitar eller skivor av falukorven och inte en helt fryst falukorv på en gång.

En annan mycket viktig detalj om du ska tina falukorv i micron är att se till att de metallringar som brukar försluta falukorvens plastskinn absolut inte ska micras! Man ska aldrig micra saker av metall. Därför måste du se till att metallringarna avlägsnas innan du micrar den frysta falukorven.

Gör så här:

  • Tina falukorven på låg effekt i microvågsugnen.
  • Ta bort metallringarna från falukorvens förpackning innan du kör den i micron.
  • Tina hellre små bitar av falukorven än en helt fryst falukorv. Detta förutsätter ju att du fryste in den i bitar och inte som den var i sin förpackning. Tänk på att falukorv går att dela effektivt redan när den är halvtinad.

Tina falukorv i ett vattenbad

Det mellansnabba sättet

Ett smart sätt att tina falukorv snabbt är att lägga den frysta falukorven i en plastpåse. Pressa ut luften från den och förslut plastpåsen. Lägg den sedan i ljummet vatten i någon timme. Falukorven tinar mycket snabbare då än om du skulle tina den i kylskåpet. Gör så här:

  1. Ta fram en plastpåse.
  2. Lägg den frysta falukorven i plastpåsen.
  3. Förslut plastpåsen och pressa ut luften från den.
  4. Lägg den i en kastrull med ljummet vatten. Lägg en tallrik över den så den inte flyter upp. Använd inte varmt eller hett vatten, det främjar bara bildandet av bakterier.

Tina falukorv i kylskåp

Långsammast men bäst

Att tina falukorven i kylskåp är ett bra och skonsamt sätt att tina den på och det är egentligen så här du alltid ska göra. Lägg helt enkelt falukorven på ett fat i kylen och låt den tina under dagen. Du kan med fördel tina upp den under natten eller under dagen ifall du ska äta den på kvällen.

Tänk på det här:

  • Om du ska tillaga falukorven i ugn eller spis så behöver den inte vara helt tinad för att du ska kunna tillaga den.
  • Vi repeterar. Ta bort metallringarna från falukorvs förpackningen ifall du ska tina den i mikron. Du kan enkelt nypa bort dom med en tång.
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *