Tina kalkon

Undrar du hur man gör för att tina kalkon? Du är inte ensam, i livsmedelsaffären går det smidigt att köpa med sig en hel fryst kalkon. Men väl hemma behöver du tina den djupfrysta kalkonen innan du tillagar den. Hur ska man göra för att tina en hel fryst kalkon och hur ska man göra för att tina den snabbt? Läs vidare så ska vi gå igenom hur du ska göra.

Gör så här för att tina en kalkon

Låt kalkonen tina helt innan du lagar mat med den

Det du ska tänka på när du ska tillaga en frusen kalkon är att du behöver tina den helt och hållet innan du påbörjar tillagningen. Annars riskerar du att kalkonen inte blir jämnt tillagad.

Att tina en frusen kalkon kan göras på många sätt, du kan tina den i kylskåpet, i ett vattenbad och i saltlake. Vilken metod du väljer beror troligen på hur snabbt du vill tina kalkonen. Som med många matvaror som ska tinas så brukar det vara bäst att tina långsamt så också när du ska tina en kalkon.

Tina kalkon i kylskåp

Att tina kalkon i kylskåpet är ett säkert men långsamt sätt att tina kalkon på. Det är ett bra sätt att tina kalkon på eftersom det är säkert och skonsamt. Är du inte under tidspress är det i kylskåpet du ska tina kalkonen.

Gör så här

  1. Placera kalkonen på ett djupt fat som är så stort att kalkonen får bra plats på det. Tänk på att fatet ska fånga upp vätska från kalkonen när den tinar.
  2. Placera fatet med den djupfrysta kalkonen i kylskåpet. Se till att inga andra matvaror kommer i kontakt med den.
  3. Låt kalkonen tinas långsamt i kylskåpet.

Tänk på det här

  • Det går bra att låta kalkonen tina i kylskåpet i två dagar. Det kan vara en vits att göra det med större frysta kalkoner som behöver mer tid för att tinas väl.

Tina kalkon i kallt vatten

Önskar du att tina fryst kalkon snabbt? Det kan du göra i kallt vatten. Genom att tina fryst kalkon i vatten så tinar den frysta kalkonen snabbare än om du skulle gjort det i kylskåpet. Vatten leder värme bättre än luften omkring oss, därför går det snabbare i vatten för kalkonen att tinas. Nackdelen är att du måste byta vattnet som den tinar i.

Hur länge ska du tina kalkon i kallt vatten?

Att tina en djupfryst kalkon kan ta ett helt dygn i kylskåpet, men att tina den i kallt vatten går snabbare. Räkna inte med att du är klar på några timmar dock. Det du ska tänka på är att byta ut vattnet med jämna mellanrum vilket kan ta sin tid.

Gör så här

  1. Fyll en stor bunke, kastrull eller diskho med kallt vatten.
  2. Placera den frysta kalkonen i sin förpackning i vattnet.
  3. När vattnet blivit ljummet byter du ut det mot nytt kallt vatten. Det tar ungefär en halvtimme.
  4. Gör så tills kalkonen har tinat.

Tänk på det här

  • Du ska inte använda varmt vatten utan kallt vatten när du tinar fryst kalkon i vatten.
  • När kalkonen är tinad bör den tillagas omedelbart.

Tina kalkon i saltlake

Att tina kalkonen i saltlake är ett bra sätt att få den saftig och god. Att tina kalkon i saltlake eller rimma kalkonen innebär att du placerar den frysta kalkonen i en saltlag och låter den tina i det. Du gör lagen av vanligt vatten blandat med salt, en bra grund att utgå ifrån är två matskedar salt per liter vatten. Därefter låter du ligga i saltlaken i kylen tills den tinat och gärna lite mer än det, så sikta på 2 dagar i kylskåpet.

Tina kalkon i rumstemperatur

Vi rekommenderar inte att tina kalkon i rumstemperatur eftersom det främjar att bakterier bildas. Att tina fryst kalkon i rumstemperatur är alltså inte säkert. Anledningen är att det tar lång tid att tina köttet. Då kommer ytan av kalkonen tinas snabbare medan kärnan tinar långsammare, då kommer bakterier bildas på ytan av kalkonen. Likaså är det inte säkert att tina kalkon på balkongen eller altanen

Hur lång tid tar det att tina kalkon?

En mindre kalkon tinar snabbare

Hur man än vrider och vänder på det tar det tid att tina kalkon. Ju mer den frysta kalkonen väger desto längre tid tar det att tina den. En kalkon på 4 kg tinar snabbare än en kalkon på 5 kg, dock finns det kalkoner som väger mer än så. Generellt sett ska du sikta på att det tar 24 timmar för en kalkon som väger 4-5 kg att tina.

Se tabellen nedan för tids estimering i hur lång tid det tar att tina kalkon i kylskåp.

Kalkonens viktTid för kalkonen att tina
2 till 4 kgUpp till 24 timmar
4 till 5 kgUpp till 36 timmar
5 till 6 kgUpp till 4 dagar
6 till 8 kgUpp till 5 dagar

Hur vet man när kalkonen är tinad?

Går det att kontrollera ifall kalkonen är helt tinad? Ja, känn på kalkonen ifall den känns mjuk och gummi liknande. Då är det en indikation på att den är tinad. Känn på armar och leder, går det enkelt att rotera dem eller sitter de fast? Sitter de fast är det en indikation på att kalkonen inte är helt tinad än.

Hur länge tar det att tina kalkon i kylskåp?

Att tina kalkon i kylskåpet kan ta upp emot en dag. En större kalkon kan ta mer än en dag.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *