Gör så här för att tina räkor

Undrar du hur du ska tina räkor? I den här artikeln ska vi gå igenom hur man tinar frysta räkor. Frysta räkor finns i handeln både med och utan skal. Tinar du upp räkorna långsamt på bästa sätt så behåller de smaken och konsistensen bättre. Det är lätt hänt att man ska bjuda på räkor vid ett festligt tillfälle och att de inte plockas ut i tid från frysen. Visst går det att tina räkor snabbt också vid nödfall. Läs vidare så ska vi gå igenom hur du ska tina räkor.

I den här artikeln så ska vi gå igenom hur du gör för att tina räkor i kylskåp, saltlag, kokande vatten, i rumstemperatur och under hett kranvatten. Vi ska också gå igenom fördelar och nackdelar.

Hur lång tid tar det att tina räkor?

Att tina räkor kan gå mycket snabbt men också mycket långsamt. Generellt sett kan man säga att ju längre tid det tar att tina räkor, desto bättre kommer räkan smaka och se ut. Med det sagt så går det tina räkor snabbt, på mindre än en minut under spolande vatten. Men om du undrar hur lång tid det tar för räkor att tina så kan det ta från 1 timme till 2-3 timmar för oskalade räkor.

Tina i kylskåp

Skalade frysta räkor går bra att tina i kylskåp över natten

Att tina upp räkor i kylskåpet är ett bra val eftersom det är ett skonsamt sätt att tina räkor. Du kan tina upp både räkor utan skal och med skal i kylskåpet. Tinar du de frysta räkorna i kylskåp så blir räkorna bäst, de får en bra konsistens och en bra smak. Låt dem tina över natten ifall du vet att du ska äta dom dagen efter.

Tina upp räkor med skal i kylen

Om du tinar upp räkor med skal i kylen är bästa tipset att placera dem omslaget i ett tidningspapper eller liknande över natten.

Tina upp räkor utan skal i kylen

Kommer du tina räkor utan skal i kylskåp rekommenderar vi att du placerar räkorna i en sil och silen på en djup tallrik så vattnet från räkorna inte spiller i kylen.

Tina upp räkorna på ett fat i kylskåpet

Du kan även tina upp räkorna i kylskåpet på ett fat i kylskåpet. Då tar det inte så många timmar att för dem att tina. En riktlinje är 3-4 timmar.

Gör så här:

 1. Placera de frysta räkorna på ett fat, i en sil över en skål eller inpackade i tidningspapper (frysta räkor med skal).
 2. Placera fatet eller paketet i kylen över natten.

Fördelar och nackdelar

Fördelar

 • Bevarar räkans smak och konsistens bäst

Nackdelar

 • Tar lång tid
 • Tar utrymme i kylen

Tina i saltlag

Stora räkor med skal finns i påsar i mataffären

Att tina räkorna i saltlag är ett bra sätt eftersom räkorna blir goda då. För att tina räkor i saltlag behöver du först göra själva lagen. Att göra saltvattnet går smidigt. Det du behöver är 3 matskedar salt, 4 teskedar socker och 1 liter vatten. Blanda ihop delarna till lagen (som är en bra mängd för 1 kg oskalade räkor). Sedan placerar du räkorna i saltlagen. Du kan tina oskalade och skalade räkor på detta sätt. Tinar du skalade räkor så behöver du dra ned något på saltmängden till 2 matskedar.

Gör så här:

 1. Blanda ihop 3 matskedar salt, 4 teskedar socker och 1 liter vatten i en bunke.
 2. Lägg i räkorna i saltlagen.
 3. Låt räkor och lag stå i rumstemperatur i någon timme eller två.
 4. Häll av lagen och skala räkorna.

Fördelar och nackdelar

Fördelar:

 • Bevarar räkans smak och konsistens bra
 • Går hyffsat snabbt

Nackdelar:

 • Kräver att du gör ett saltlag
 • Räkan måste komma i kontakt med vatten. Det gör så att smak sipprar ut från räkan.

Tina i kokande vatten

Frysta räkor går snabbt att tina i någon minut i vatten som är varmt

Tina räkor i kokande vatten, hur går det till? Det här är ett bra sätt att tina frysta räkor snabbt. Du tinar räkorna i vatten som har kokat. på så sätt kokar inte räkorna i vattnet utan de tinas upp snabbt i vatten som är varmt. Undvik att låta räkorna ligga för länge i det varma vattnet, annars är detta ett bra sätt att tina upp räkor för att behålla deras goda smak. Vi rekommenderar att du tinar räkor med skal på det här sättet då räkor utan skal snabbt kan bli övertinade och förlora konsistens och smak.

Gör så här:

 1. Koka upp 1 liter vatten med 5 matskedar salt.
 2. Lyft av kastrullen från den varma plattan.
 3. Lägg i de djupfrysta räkorna i det varma vattnet. De ska endast ligga i den varma kastrullen tills de blivit mjuka. Det går mycket snabbt och bör inte ta mer än någon minut. Själva räkan ska inte bli varm utan bara upptinad.

Fördelar och nackdelar

Fördelar:

 • Bevarar räkans smak och konsistens bra
 • Går snabbt

Nackdelar:

 • Finns risk att man låter räkan vara för länge i det varma vattnet
 • Räkan måste komma i kontakt med vatten. Det gör så att smak sipprar ut från räkan.

Tina i rumstemperatur

Du kan tina frysta räkor i rumstemperatur, det går på ca 1 timme

Det finns ett par olika sätt att tina räkor i rumstemperatur. Det vanligaste är att tina dem på tidningspapper, men du kan också tina dem i ett durkslag, eller direkt på köksbänken.

Tina räkor med skal på tidningspapper är ju en klassiker som fungerar även i våra dagar. Faktum är att många leverantörer av frysta oskalade räkor just rekommenderar detta sätt att tina räkor på.

Det är ett utmärkt sett att tina räkor på under varma sommardagar då räkorna kan bli tinade snabbt. Annars går det på ca en timme. Det som är bra med att tina räkorna på tidningspapper är att du enkelt kan skala räkorna när dom är mjuka och sedan lägga skalet i tidningspappret och kasta alltsammans. Vill du tina räkorna på tidningspapper med mer fart kan du testa att strö salt på de frysta räkorna.

Gör så här:

 1. Bred ut tidningspapper på diskbänken.
 2. Fördela ut de frysta räkorna med skal på tidningspappret.
 3. Hur lång tid tar det att tina räkor på tidningspapper? Kontrollera dem efter 30 minuter. De bör vara tinade på en timme.

Ska du tina skalade räkor i rumstemperatur rekommenderar vi att du placerar dem i ett durkslag i diskhon eller på en djup tallrik.

Fördelar och nackdelar

Fördelar:

 • Bevarar räkans smak och konsistens bra
 • Ett okomplicerat sätt att tina räkor på

Nackdelar:

 • Tar lite längre tid än att tina upp räkorna i varmt vatten

Tina under hett kranvatten

Att tina räkor under hett kranvatten går snabbt men du tappar lite av räksmaken

Det här är ett riktigt supertips för att tina räkor med skal snabbt. Nackdelen är att du bara kan tina några åt gången. Snabbtina räkorna genom att helt enkelt spola dem med hett kranvatten i några sekunder. När de är mjuka så spolar du dem med kallt kranvatten. Ta några räkor åt gången så kan du tina upp en sats på nolltid. Nackdelen med detta är att du spolar bort lite av räksmaken och konsistensen som räkan har, men nöden har ingen lag.

Gör så här:

 1. Ta två, tre räkor åt gången och spola dem under hett rinnande kranvatten.
 2. När räkorna känns mjuka spolar du dem med kallt kranvatten.
 3. Skala därefter räkorna.

Fördelar och nackdelar

Fördelar:

 • Går mycket snabbt

Nackdelar:

 • Räkorna kommer i kontakt med vatten som gör så att räkans smak förloras något
 • Tar lång tid om du har en stor sats räkor du behöver tina

Flera tips för att tina upp räkor:

Det finns massvis smarta tips om hur man kan tina upp räkor
 • Tina räkorna över ett vattenbad. Lägg de frysta räkorna på en djup tallrik, strö salt på tallriken och ställ den djupa tallriken på en kastrull med varmt vatten på.
 • I vatten. Lägg räkorna i en vattentät plastpåse och lägg plastpåsen i en bunke med vatten i. Du kan också lägga räkorna i vattenbadet med påsen de kom med i från mataffären (om den är oöppnad).
 • Tina räkorna i micron. Lägg räkorna i micron. Kör micron i 30 sekunder och rör runt samt kör igen tills räkorna blivit tinade. Kör inte för länge, räkorna blir som gummi då.
 • I saltlag i micron. Gör en saltlag av 3 msk salt, 4 tsk socker och 1 liter vatten, placera de frysta räkorna i saltlagen och kör i micron.
 • Koka upp saltat vatten i en kastrull. Placera de frysta räkorna i ett durkslag och slå över de heta vattnet på räkorna. Spara lite ifall du behöver doppa durkslaget med räkorna i det varma saltade vattnet.
 • Tina räkorna i ugnen. Lägg räkorna jämnt fördelade på en bakplåt i ugnen i ca en kvart på 50 grader med varmluft.
 • Tina räkorna i en sil under rinnande vatten. Placera de frysta räkorna i en sil och spola dem med kallt eller ljummet vatten. Det går snabbt, men räkornas smak försvinner snabbt också. Det är ett bra sätt att tina skalade räkor dock.

Lycka till!

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *