Tina köttfärs så här för bäst kvalitet

Undrar du hur man ska tina köttfärs och hur man kan tina köttfärs snabbt? Köttfärs är bra att frysa in i små paket. Då kan man ta ut en portion till matlagning när behovet uppstår. När du ska tina köttfärs så finns det egentligen bara en metod du ska använda: Att tina köttfärs i vatten. Det är en snabb och säker metod att tina köttfärs på. Läs vidare för att se bästa sättet att tina köttfärs på!

Tina köttfärs i vatten

Hur lång tid tar det att tina köttfärs i vatten? Att tina köttfärs i vatten tar mellan 30 minuter till 2-3 timmar.

Det bästa sättet, och det rekommenderade sättet, att tina köttfärs är att göra det i vatten. Om du tinar köttfärs i vatten så minimerar du riskerna med att bakterier främjas när du tinar köttfärsen. Det går också snabbare att tina köttfärs om du tinar upp köttfärsen i vatten. Tinar köttfärsen snabbt så blir köttfärsen saftigare och slutresultatet godare.

Du ska lägga köttfärsen i förpackningen eller i en vattentät plastpåse i en bunke, skål eller diskho fylld med vatten. Anledningen till att fryst köttfärs tinar snabbare i vatten är för att vatten leder värme effektivare än luft. Då tinar köttfärsen snabbare.

Gör så här:

  1. Fyll diskhon, en bunke eller en skål med kallt vatten.
  2. Placera den frysta köttfärsen i vattnet i diskhon, bunken eller vattnet. Den frysta köttfärsen måste ligga i sin originalförpackning (oöppnad) eller i en vattentät plastpåse. Tryck ut luften ur den vattentäta förslutningsbara påsen innan du lägger den i vattnet.
  3. Låt den frysta köttfärsen tina i ett par timmar. Undvik att låta köttfärsen stå framme när den är tinad. Om du inte ska laga mat på en gång med den tinade köttfärsen ska du förvara den i kylen för att inte främja bakterietillväxt.

Tina köttfärs i micron

Det går snabbare att tina köttfärs i micron än i vatten. Att tina köttfärs i micron tar mellan 10 till 30 minuter.

Du kan tina köttfärs i micro men se det hellre som en nödlösning. Du behöver också hantera köttfärsen medan du tinar upp den i micron så att delar av köttfärsen inte blir kokad eller tillagad i micron. Hemligheten ligger i att du skrapar bort delar av den frysta köttfärsen som blivit upptinad, sen kör du resterande frysta köttfärs i micron tills hela köttfärsen är tinad.

Gör så här:

  1. Placera den frysta köttfärsen i micron på en micro tålig tallrik eller skål. Ta bort förpackningen.
  2. Kör micron på låg värme. Ta ut den med jämna mellanrum och skrapa bort det yttersta lagret som är tinat.
  3. Kör micron på låg värme igen tills ett lager till har tinat, repetera tills hela den frysta köttfärsen har tinat.

Du kan också tina på lägst värme, det kan ta ca 15-30 minuter. Förutsatt att du tinar den i micron på lägsta värme så blir inte den frysta köttfärsen grå och tråkig. Det kan dock skilja sig mellan olika mikrovågsugnar, vissa mikrovågsugnar har program för att tina kött medan andra inte har det, då måste man vakta köttfärsen själv när den tinar i micron.

Tillaga fryst köttfärs i stekpanna utan att tina köttfärsen

Ska du tillaga köttfärs till tacos eller till köttfärssås så går det faktiskt bra att steka den frysta köttfärsen direkt i en stekpannan och skava av eller hacka köttfärsen direkt i stekpannan medan den tinar och tillagas. Skrapa bara av det lager som är stekt så vänder du på köttfärsen och repeterar tills all köttfärs är tinad.

Varför det går bra att tillaga fryst köttfärs i stekpanna direkt är för att köttfärs till tacos eller till köttfärssås oftast blandas ut med kryddor, sås eller andra tillbehör vilket döljer att köttfärsen varit fryst.

Hur lång tid tar det att tina köttfärs

Om du ska tina mycket fryst köttfärs på en gång tar det längre tid än om du tinar mindre mängd fryst köttfärs. Men räkna med att ett standardpaket fryst köttfärs kan ta upp emot en timme att tina i vatten. Det går snabbare i micron och det går snabbast i stekpannan.

Tänk på det här:

  • Använd endast kallt vatten om du tinar den frysta köttfärsen i vatten. Du ska aldrig tina köttfärs i varmt vatten. Varmt vatten främjar bakterietillväxten. Du ska alltid tina kött i kallt vatten.
  • Tina inte köttfärsen i rumstemperatur. Risken med att tina köttfärs i rumstemperatur är att bakterier förökar sig snabbt.
  • Undvik att tina köttfärs i kylen. En långsam upptining av köttfärs i kylen leder till att köttets konsistens försämras. Du kommer med andra ord inte kunna nå samma resultat med köttbit som tinats i kylen
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *