Tina kyckling på ett korrekt och säkert sätt

I Sverige äter vi nästan 24 kg kyckling per år och per person. I mataffärerna finns både färsk kyckling och fryst kyckling som man kan tina själv hemma. Att köpa fryst kyckling är ett bra sätt att alltid försäkra sig om att ha bra och hälsosamt kött hemma. Då det är viktigt att kyckling hanteras rätt när man tinar upp den för att förhindra att bakterier bildas kanske du undrar hur du ska göra för att tina kyckling? Läs vidare så ska vi gå igenom hur du ska göra för att tina kyckling och hur du ska göra för att tina kyckling snabbt.

Tina kyckling säkert

Det är viktigt att tina kycklingen säkert så att bakterier inte främjas

Först ska vi förklara varför det är viktigt att tina kycklingen rätt. Tinar du inte kycklingen på rätt sätt kan kycklingen när den tillagas se färdig ut på utsidan men vara rå på insidan. Att äta rå kyckling är inte bra eftersom det kan finnas bakterier i det råa köttet som kan leda till sjukdomar om köttet äts. Därför ska du alltid tina kycklingen rätt så att tillagningen sedan går så jämnt som möjligt.

Tina kyckling i kylen

Att tina kycklingen i kylen är det bästa sättet att tina kyckling på

Att tina kyckling i kylen är det långsammaste sättet att tina kyckling men också det bästa sättet. Det är det bästa sättet att tina fryst kyckling på eftersom den låga temperaturen skapar sämre förhållanden för bakterierna att föröka sig än om du skulle tina kycklingen i rumstemperatur.

Det finns också andra fördelar med att tina upp kyckling i kylskåp. Den skonsammare långsamma upptiningen av kycklingen i kylskåpet gör så att den frysta kycklingen bättre bevarar smak och konsistens. Det leder till ett bättre resultat av matlagningen sedan när du har tillagat kycklingen.

Att tina kyckling i kylskåp kan ta hela 2 dagar ifall det är en stor kyckling, räkna med 10 timmar per kilo ungefär. Därför krävs det lite planering när du tinar upp fryst kyckling i kylen. Att tina kycklingfilé i kylskåp går naturligtvis snabbare än en hel kyckling.

Gör så här:

 1. Placera den frysta kycklingen i en påse som går att försegla.
 2. Placera den frysta kycklingen på ett fat eller i en bunke.
 3. Placera fatet eller bunken i kylen, gärna långt ned så att eventuell överflödig saft som läcker ut inte förstör andra matvaror.

Tina kyckling i vatten

Att tina kyckling i vatten är ett bra sätt ifall du vill att det ska gå lite fortare

Du kanske hört talas om att man kan tina kyckling i vatten. Det är ett bra sätt att tina fryst kyckling ifall du är under lite tidspress. Att tina kyckling i vatten är enkelt, men du bör följa processen nedan.

Gör så här:

 1. Fyll en bunke med kallt vatten eller fyll diskhon med kallt vatten.
 2. Placera kycklingen i en förseglad påse så att vattnet inte kommer åt kycklingen. Om vattnet kommer åt kycklingen kan vattnet förstöra kycklingköttet så att bakterier bildas i köttet.
 3. Placera den frysta kycklingen i en förseglad påse i bunken med vatten.
 4. Byt ut vattnet efter 30 minuter till nytt kallt vatten. Det är viktigt för att vattnet inte ska bli för varmt och leda till att bakterier skapas och sprids.
 5. Tillaga kycklingen omedelbart efter att den tinats upp.

Att tina kyckling i vatten tar ungefär 2-3 timmar men kan också ta längre tid ifall kycklingen är stor. Räkna med att 500g kyckling tar ca 60 minuter att tina upp.

Tina inte kycklingen i varmt vatten

Undrar du om man kan tina kyckling i varmt vatten? Nej, det kan du inte, om du tinar kyckling i varmt vatten så kan kycklingen nå en temperatur där bakterier börjar spridas. Undvik därför att fylla bunken med varmt vatten.

Tina inte kycklingen utan att lägga den i en påse

Om du tinar kyckling utan att lägga den i en påse så kommer vattnet reagera med köttet. Då kan det främja tillväxten av bakterier. Vattnet påverkar också köttets konsistens. Därför ska du inte tina kyckling i vatten utan att lägga den i en vattentät påse.

Tina kyckling i micro

Det är bäst att tina kycklingben och mindre delar av kycklingen i micro

Om du är under extrem tidspress i köket och behöver tina kyckling mycket snabbt kanske du undrar om du kan tina kyckling i micro. Kan man tina kyckling i mikron? Ja du kan tina kyckling i mikro, men bara om du tillagar den direkt efter att du tinat den i mikron. Se dock detta som en extrem nödlösning som du kan ta till i värsta fall. Att tina kyckling i micro fungerar bäst med mindre delar kyckling. Det är ett bra val för att tina kycklingben eller tina kycklingfilé.

Nackdelen med att tina kyckling i micro är att du påbörjar tillagningen av kycklingen när du värmer den i micron. Det innebär att du måste tillaga kycklingen omedelbart när den är upptinad i micron annars riskerar du att bakterier sprids i köttet. Tänk också på att i jämförelse med att tina upp kycklingen i kylen så är upptining i mikron supersnabb och inte alls så skonsam. Det innebär att kyckling som tinas i micro inte får samma smak och konsistens vid tillagning. Men måste man fixa en kyckling snabbt så måste man, då är det ett alternativ.

Gör så här:

 1. Placera kycklingen på en ugnssäker tallrik.
 2. Kör micron på låg effekt i 2 minuter. Vänd på bitarna i mikron.
 3. Kör micron på låg effekt i en minut. Kontrollera kycklingen och kör en minut till tills kycklingen är tinad.

Avbryt micron när kycklingen är tinad. Du vill inte koka kycklingen i micron. Tryck på kycklingens tjockaste del med tummen, är den hård så är den fortfarande fryst. Du kan också skära en skåra i kycklingen och öppna upp kycklingköttet. Ser du is i kycklingen så är den inte tinad.

Tina kyckling i ugn

Undvik att tina kycklingen i ugnen. Det är svårt att kontrollera hur väl kycklingen är tinad och du riskerar också att kycklingen blir torr när du tinar upp den. Om du ska tillaga fryst kyckling i ugn rekommenderas att du tillagar den på så låg temperatur som möjligt för att förhindra att kycklingen blir för torr. Att tillaga fryst kyckling tar ungefär 50% längre än att tillaga tinad kyckling.

Tina kyckling i rumstemperatur

Undvik att tina kyckling i rumstemperatur. Det som händer om du tinar kyckling i rumstemperatur är att du skapar bra förutsättningar för bakterier att bildas i kycklingen. Det kan leda till allvarliga sjukdomar ifall du får i dig dem. Därför ska du aldrig tina kyckling i rumstemperatur utan hellre tina kycklingen i kylen, i vatten eller i micron.

Hur lång tid tar det att tina kyckling

Tina kyckling går inte alltid fort, det kan ta hela två dagar att tina en hel kyckling

En hel fryst kyckling tar ungefär ett dygn att tina upp i kylen. Du kan snabba upp detta genom att tina upp kycklingen i vatten eller tina upp kycklingen i ugn eller micro. Generellt sett är det sämre att tina kyckling snabbt än att tina kyckling långsamt. Du får bättre resultat om du tinar kycklingen långsamt än om du tinar kyckling fort.

Hur lång tid tar det att tina kyckling?

 • Tina kyckling i kylen: 1-2 dagar
 • Tina kyckling i vattenbad: 2-3 timmar
 • Tina kyckling i micro: 10-20 minuter

Källor:

Livsmedelsverket
Svensk fågel

Avatar photo

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra. https://www.smartatips.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *