Sköta och ta hand om Palettblad

Palettblad är en klassisk snabbväxande krukväxt som utmärker sig med sina vackra purpurfärgade sammetslena blad. Växten heter på latinska Plectranthus scutellarioides, kallas även nässelblomma, och är egentligen en flerårig ört. Redan på 1800-talet så odlades växten som krukväxt, det var även då den kom till Sverige. Ursprungligen kommer palettblad från Sydasien och Hawaii. Undrar du vilken skötsel palettblad kräver? Läs vidare så ska vi gå igenom hur ska sköta och ta hand om krukväxten.

Så här ska du vattna palettblad

Det är för lövens intensiva färger som palettblad är älskad

Palettblad trivs i lätt fuktig jord. Undvik torr jord till växten. Då palettblad gillar att stå ljust innebär det att jorden lätt kan torka till. Därför bör du några gånger i veckan se till att jorden är lätt fuktig, speciellt under sommaren. Ge gärna växten svag näring veckovis under tillväxtperioden men månadsvis under vinterhalvåret.

Börjar din palettblad se lite trött ut genom att bladen börjar hänga så är det en indikation på att du behöver vattna den. Palettblad piggnar snabbt till och bladen återfår sin prakt igen ifall den vattnas när den är törstig.

Tänk på det här

 • En större kruka kan vara lättare att hålla jämnt fuktig då en liten kruka snabbare torkar ut. Det kan således vara en bra ide att plantera palettblad i en stor kruka.
 • Vattna palettblad flitigare under sommarhalvåret och mer sparsamt under vinterhalvåret.
 • Tappar krukväxten blad under sommarhalvåret kan det vara en indikation på att den står för torrt.
 • Spraya gärna bladen under sommaren med en blomspruta.

Så här ska du placera palettblad

Palettblad trivs luftigt och ljust, men helst i halvskugga. Ju mer ljus, desto färgrikare och vackrare blad. Men undvik att placera växten så bladen tar skada av brännande sol. Det betyder att du inte ska placera den direkt under en stark sol under sommarhalvåret. Om du placerar växten i brinnande sol kan de vackra sammetslena purpurfärgade bladen torka ut och bli gröna.

Palettblad utomhus

Palettblad trivs utomhus både i kruka och i rabatten. Men för att växten ska trivas väl måste du se till att du tränar in den till att trivas utomhus och att du inte placerar den ute när det är för kallt. Nattfrost är krukväxtens största fiende. När du väl plockar in krukväxten igen mot hösten måste du vara säker på att ohyra inte följer med hem och sprider sig.

Palettblad utomhus vid dessa temperaturer

Du kan ha palettblad utomhus, du måste dock säkerställa att temperaturen utomhus inte är omkring 10-12 grader. Palettblad utomhus trivs inte i temperaturer under 10 grader. Det innebär att växten främst trivs ute under sommaren och när det är varmt ute dygnet runt.

Vänj in palettblad utomhus

När man ska placera palettblad utomhus behöver man också tänka på att vänja in krukväxten vid utomhusmiljön. Det innebär att du stegvist ökar antal timmar växten är utomhus under ett par veckor till en månad. Du kan göra så att du första veckan har växten ute i upp till 2 timmar, andra veckan 4 till 6 timmar, tredje veckan 8 till 12 timmar och fjärde veckan 16 timmar. På så sätt tränas växten in i utomhusmiljön och mot ofiltrerat solljus utomhus.

Tänk på det här

 • Står palettblad mer i skugga så blir bladen mer gröna.
 • Står palettblad ljust så får bladen intensivare färg.
 • Får bladen bruna fläckar kan det betyda att den fått brännskador av solen. Då behöver du skydda växten mot starkt solljus.

Så här ska du plantera palettblad

Krukväxten ska planteras i näringsrik jord eller i vanlig blomjord. Toppa gärna krukväxten regelbundet, då blir växten tätare och mer busklik.

Tänk på det här

 • Plantera om kring våren i näringsrik jord.
 • Beskär palettblad efter vintern.

Ta sticklingar av palettblad

Du kan enkelt ta sticklingar av palettblad genom att nypa av topparna av plantan. Rensa bort de nedanstående löven på topparna och plantera sedan dem i såjord eller låt den växa rötter i ett glas vatten och plantera sedan. Sticklingarna rotar sig snabbt.

Tips

 • Om du planterar palettblad utomhus så kan du ta sticklingar varje vår och plantera dessa utomhus när sommaren kommer. På så sätt har du nya palettblad utomhus varje säsong.

Nyp bort blommorna på palettblad

Palettblad kan blomma, men tänk på att blommorna gör så att de vackra färgrika bladen tappar färg. Det beror på att blommorna suger ut mycket energi från plantan. Därför ska du nypa bort blommorna från krukväxten så fort du ser dem. Då behåller palettblad sina vackra färger.

Palettblad på vintern

Vilken skötsel kräver palettblad på vintern? Palettblad kan inte övervintra utomhus på vintern. Därför ska du alltid vinterförvara växten inomhus. Utmaningen med att ha palettblad under vintern är att krukväxten vill ha mycket ljus.

Tänk på det här

 • Placera gärna palettblad i det ljusaste fönstret du har tillgång till under vintern. Under sommaren kan solen bränna växten. Men under vintern är risken låg.
 • Ge växten lite svag näring en gång i månaden under vinterhalvåret.
 • Vattna palettblad måttligt under vinterhalvåret.
 • Efter vintern, mot våren, ska du klippa ned växten ordentligt.

Ovanliga palettblad

Det finns massvis av olika sorter av palettblad. Några är mer ovanligare än andra. Därför kan det vara kul att titta efter olika varianter av plantan. Att blanda palettblad med olika färger kan vara vackert i ett fönster.

Varför har min palettblad tappat färg?

Det beror troligtvis på att växten står för mörkt. Eller att det är vinter. Under vintern är det naturligt att växten tappar blad så att den kan producera nya blad under våren.

Publicerat den
Kategoriserat som Krukväxter
Profilbild

av Greger

Morsning, det är jag som är Greger, Paulas livspartners. Jag har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben och om sanningen ska fram brinner det fortfarande för mig. Enligt Paula är jag inte född med tummen mitt i handen. Men däremot tycker jag det är roligare att starta projekt än att avsluta dom. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter. Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

2 kommentarer

 1. Läste fort, men man kan ta sticklingar (gäller mig veterligt inomhus) och sätta dom i väldigt fuktig gjord och då rotar dom sig utan att man behöver vänta på dom i glas. Men tycker att man får en lite stadigare växt om man låter den stå i vatten ett par veckor. Eller mer. Bara man byter vattnet så överlever dom oftast i det också. Ser man tecken på tristess så kan den behöva jord och näring. Men kan stå i många månader. 🌱🌱🪴☺️

  1. Tack för tipset, vad smidigt, det ska vi pröva på vår Palettblad när det är läge 🙂
   Jag gissar att det ska vara väldränerad jord och att man ska vattna ofta så den inte torkar ut helt och hållet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *