Så tar du hand om Svärmors Bandrosett

Om du sett Svärmors bandrosett (Sansevieria hahnii) kanske du får en deja vu känsla, den ser ju nästan likadan ut som Svärmorstunga. Gemensamt med Svärmorstunga har bladen samma randning på bladen och växterna är lika tåliga, men formmässigt skiljer sig krukväxterna en del från varandra. Svärmorstungan har långa fina bajonett liknande blad som blir fint gröna i solljus. Svärmors bandrosett växer dock i rosett. Bladen på Svärmors bandrosett blir lätt dammiga, gör det till en vana att damma av bladen med en mjuk trasa och ljummet vatten.

Tänk på att du kan lossa sidoskott med rötter och plantera dem, du kan också rota blad.

Var ska du placera Svärmors bandrosett

Ju ljusare placering växten har desto finare blir form och färg. Den kan stå i norrfönster, men förvänta dig inte samma fina resultat. Svärmors bandrosett trivs inomhus och ska inte vara i för kallt väder. Undvik att placera krukväxten i miljöer under 15 grader. Undvik för näringsrik jord till Svärmors bandrosett. 

Hur ska du vattna Svärmors bandrosett

Var försiktig med för mycket vatten när du vattnar Svärmors bandrosett. Krukväxten tål inte för mycket vatten, precis som Svärmorstunga. Låt den torka ur mellan vattningarna annars kan växten drabbas av rotröta. Vattna sparsamt på vintrarna, en gång i månaden eller var tredje vecka är bra. Undvik gödsel förutom nån gång då och då på sommaren.

Publicerat den
Kategoriserat som Krukväxter
Avatar photo

av Greger

Greger har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben. Idag brinner han för sitt lilla orangeri där han förvarar sina kultiverade krukväxter som vunnit otaliga priser. Vet du inte namnet på en krukväxt vet nog Greger det redan. Allt han inte vet om krukväxter är inte värt att veta. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter (och även matlagning samt hus och bygg). Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.