Så här tar du hand om Blyblomma

Blyblomma (Plumbago auriculata) är en vanlig växt i medelhavsländerna. Där kan man se växten fritt slingra sig uppför husväggar och murar. Även om vi inte har samma klimat i Sverige som i medelhavsområdet så kan du få växten att bli nästan lika fin i ditt hem. Blyblomma blommar ofta och kan blomma i flera månader från tidig vår till sent inpå hösten. Eftersom växten blommar en hel del så tappar den också en del vissnade blommor som skräpar ner. Det är ett litet pris man får betala för en sådan praktfull växt tycker vi!

Placering av Blyblomma

Placera växten soligt, kom ihåg att det är en medelhavsväxt. Mycket ljus vill den ha och länge samt ofta – räkna med att växten växer snabbt också. Under vintern placerar du växten bäst i en ljus miljö som är sval – till exempel en inglasad balkong. Blyblomma är en växt som tål hög värme och mycket ljus!

Om din Blyblomma tappar blad eller om den blommar dåligt betyder det med största sannolikhet att du placerat växten för mörkt. Placera den ljusare då.

Vattning av Blyblomma

Blyblomma är en växt som gillar att stå i kraftigt ljus och som växer i en hög takt. Därför ska du vattna växten flitigt. Den ska aldrig torka ur, du får gärna vattna den mycket. När växten blommar kan du med fördel ge den växtnäring.

Omplantering av Blyblomma

Omplantering av Blyblomma ska ske årsvis, gärna i början av året. Det går bra att omplantera växten med några års mellanrum när den växt till sig efter nått år. Använd standardjord. Tänk på att använda en stor kruka så att chansen att jorden torkar ut minskas. Ju större kruka desto större chans till att behålla fuktigheten i jorden.

Publicerat den
Kategoriserat som Krukväxter
Profilbild

av Greger

Morsning, det är jag som är Greger, Paulas livspartners. Jag har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben och om sanningen ska fram brinner det fortfarande för mig. Enligt Paula är jag inte född med tummen mitt i handen. Men däremot tycker jag det är roligare att starta projekt än att avsluta dom. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter. Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *