Så här ska du ta hand om Kaffeplantan

Kaffeplantan (Coffea Arabica) är en populär krukväxt som är rolig att ta hand om och äga. Tar du hand om den kan den inom ett par år börja blomma med vita doftande blommor. Ger du då plantan en hjälpande hand med pollinering så kan kaffeplantan faktiskt sätta frukt. Kaffeplantans frukt är först grön, sedan röd och sist svart. Inuti de svarta bären finns det två kaffebönor. Med en liten kaffeplanta kommer du inte kunna brygga en hel kaffetermos. Men kanske att det räcker till en liten kopp av ditt alldeles egna kaffe!

Placera kaffeplantan rätt

Placera kaffeplantan i lätt skugga under den ljusa årstiden. Under vintertiden så ska du placera kaffeplantan ljust och inte låta den vistas i kallare temperatur än 15 grader. En kaffeplanta som du fått hem från affären kan ha svårt att acklimatisera sig snabbt. För att få plantan att trivas kan du duscha den dagligen med en vattenspruta och plantera om den.

Så här ska du vattna kaffeplantan

Vattna kaffeplantan med avkalkat vatten. På sommaren ska du vattna krukväxten mer, på vintern mindre. Roten får aldrig torka ur helt och hållet samtidigt som du inte får övervattna plantan. Plantan får aldrig stå i vatten. Balans i vattning är hemligheten till en kaffeplanta som trivs. Var sparsam med gödsel, gödsla endast så att plantan får fart.

Varför får kaffeplantan bruna blad?

Kaffeplantan vill bli vattnad med kalkfritt vatten. Vattnar du plantan med vatten som har kalk så får plantan svårt att ta upp näringsämnen som är nödvändiga för växten. Näringsbristen visar sig som bruna bladkanter på plantan.

Omplantering av kaffeplantan

En kaffeplanta som är nöjd blir stor. Då behöver du omplantera den i en större kruka. Plantera om kaffeplantan i torvbaserad krukväxtjord gärna blandad med sand. Varje vår ska du beskära kaffeplantan, då kommer växten bli tät och fin. Sticklingarna kan du plantera så att du får ännu mer kaffebönor i framtiden.

Publicerat den
Kategoriserat som Krukväxter
Avatar photo

av Greger

Morsning, det är jag som är Greger, Paulas livspartners. Jag har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben och om sanningen ska fram brinner det fortfarande för mig. Enligt Paula är jag inte född med tummen mitt i handen. Men däremot tycker jag det är roligare att starta projekt än att avsluta dom. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter. Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

2 kommentarer

  1. När jag planterar om min kaffeplanta i krukväxtjord, torvmull och sand. Men hur mycket av varje sort ska jag ha i blandningen och blandar jag eller lägger i olika lager?

    1. Kaffeplantan ska du plantera om i torvbaserad trädgårdsjord som du kan blanda ut med lite sand.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *