Så här tar du hand om Novemberljus

Novemberljus är en gammaldags krukväxt som blommar sent på året i november, därav namnet. Växten som även heter Plectranthus oertendahlii på Latin är perfekt om du vill ha en blommande växt med små vita blommor även under vinterhalvåret. Förvänta dig inte en krukväxt som kan mäta sig med fina stora blommande krukväxter men det är en väldigt lättskött krukväxt.

Så här blommar Novemberljus

Krukväxten har ett par trevliga detaljer, speciellt de mönstrade och välformade suckulent liknande bladen och den vackra djupröda purpurfärgen växten får på undersidan av bladen. Matcha gärna purpurfärgen i växten med en vacker kruka i samma nyans.

Novemberljus är en krukväxt som kan hålla ett tag men som kan se lite tråkig ut efter några år. Därför är det bra om du tar sticklingar av växten och sticker ner ett par av dem i krukan. På  så sätt förnyar du krukväxten så att den ser trevlig ut länge.

Så ska du placera Novemberljus

Växten trivs var du än placerar den och blommar gärna oavsett läge. Försök dock att undvika att placera den i direkt solljus, gärna då hellre halvskugga. Novemberljus är en krukväxt som passar fint i ampel eftersom den växer krypande. 

Så ska du vattna Novemberljus

Du ska vattna krukväxten regelbundet så att jorden alltid är lätt fuktig och inte torr. Missar du att vattna den så kommer bladen torka ut. Men Novemberljus är stryktålig, det innebär att du kan plocka bort de torkade bladen och fortsätter vattna den så kommer det nya blad. Normalt sett behöver växten ingen näring mer än den näring växten får av att bli omplanterad. Men under blomningsperioden i november kan du ge den näring.

Blommar bara Novemberljus i oktober – november?

Nej, tar du riktigt bra hand om Novemberljus så blommar den även en andra gång under våren och försommaren, april – maj.


Publicerat den
Kategoriserat som Krukväxter
Profilbild

av Greger

Morsning, det är jag som är Greger, Paulas livspartners. Jag har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben och om sanningen ska fram brinner det fortfarande för mig. Enligt Paula är jag inte född med tummen mitt i handen. Men däremot tycker jag det är roligare att starta projekt än att avsluta dom. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter. Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *