Så här tar du hand om Jakaranda

Jakaranda (Heter även Jacaranda mimosifolia på Latin) är i naturen en graciös växt som kan växa till ett stort träd. Jakaranda finns även som krukväxt, en mer vanligare syn här i norden där den även odlas som krukväxt. Som träd blommar Jakarandan på bar kvist. Men förvänta dig tyvärr inte att den i blomkruka ska blomma något – dock är den som krukväxt vacker i uterum och terrasser. Det är dock en av de lite mer svårare krukväxterna att underhålla. Så här ska du sköta Jakaranda.

Så här fint blommar Jakarandan

Var ska du placera Jakaranda

Jakarandan trivs ljust och gärna med lite sol. Undvik att utsätta växten för mycket sol eftersom de sköra bladen kan få skador av solen. Tänk på att Jakarandan inte får stå i temperaturer under 12 grader under vintern och ska stå dragfritt. Växtens värsta fiende är frost.

På sommaren kan du placera Jakaranda utomhus, bara den inte står direkt i starkt solljus. Placera inte krukväxten för mörkt eller för kallt, för då kan Jakarandan tappa blad.

Hur ska du vattna Jakaranda

Vattna regelbundet snålt under året och dra ner på vattning av växten under vintern. Vattna helst med kalkfattigt vatten så att jorden hålls jämnt fuktig. Tillsätt också kalkfri näring under sommarperioden (men inte under vinterhalvåret). Vattnar du med kalkhaltigt vatten så kan plantan tappa löv.

Tips

Om Jakarandaplanten växer i höjden och börjar se gles och tråkig ut så kan du beskära den så den får formen igen.

Min Jakaranda tappar löv på vintern, vad beror det på?

Det kan bero på att det är vinter. Då vill Jakarandan vila. Det betyder att den tappar löv, då ska du dra ner på vattning och inte göda den. Den ska dock fortfarande få ljus och gärna placeras luftigt. Ju svalare den placeras, desto längre vilar den.

Publicerat den
Kategoriserat som Krukväxter
Profilbild

av Greger

Morsning, det är jag som är Greger, Paulas livspartners. Jag har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben och om sanningen ska fram brinner det fortfarande för mig. Enligt Paula är jag inte född med tummen mitt i handen. Men däremot tycker jag det är roligare att starta projekt än att avsluta dom. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter. Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *