Sköta och ta hand om Karlbergare

Karlbergare är en krukväxt som också heter Plectranthus thunbergii på latin (samt även går under namnet ”svensk murgröna” trots att den har sitt ursprung i Afrika och inte är släkt med murgröna alls). Det är en växt med härliga (suckulent liknande) blad och en frisk mild citrondoft som gärna växer sig stor och får fina rankor. Växten är en mycket lämplig nybörjarväxt då den är enkel att ta hand om och inte kräver mycket underhåll eller skötsel för att trivas. Letar du efter en krukväxt som kan gå på “autopilot” så har du hittat rätt.

Så här ska du placera Karlbergare

Karlbergare är en lättskött krukväxt men vattna den inte för mycket!

Krukväxten är inte allt för ljuskrävande och kan med fördel stå i norrfönster. Den växer utmärkt i rumsvärme oavsett om det är sommar, vinter, vår eller höst men speciellt under vinterhalvåret så blir krukväxten vackrare om den placeras lite svalare.

Du kan få växten att blomma men blommorna är egentligen inget att hurra för. Vill du få den att blomma så bör du beskära Karlbergare på sommaren.

Så här ska du vattna Karlbergare

Undvik att vattna krukväxten för mycket. De suckulent liknande bladen ger en ide om att växten tål torka bra. Förvisso är Karlbergare en bra nybörjarväxt men dess akilleshäl är att du kan ta kål på den om du vattnar den för mycket, då kommer den ruttna.

Hellre för lite vatten än för mycket, speciellt på vintern. Säkerställ bara att jorden hålls lätt fuktig hela tiden, då har den fått tillräckligt med vatten. Du behöver inte gödsla Karlbergare, den växer bra ändå.

Tips

Vill du ha en riktigt stor Karlbergare så ska du plantera om krukväxten varje år så att den växer ordentligt. Plantera Karlbergare i blomjord. Du kan smidigt ta sticklingar av Karlbergare som du sedan sticker ned i fuktig krukväxtjord. Växten rotar sig snabbt och växer till en riktig planta på nolltid som kan hålla dig livet ut.

Publicerat den
Kategoriserat som Krukväxter
Profilbild

av Greger

Morsning, det är jag som är Greger, Paulas livspartners. Jag har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben och om sanningen ska fram brinner det fortfarande för mig. Enligt Paula är jag inte född med tummen mitt i handen. Men däremot tycker jag det är roligare att starta projekt än att avsluta dom. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter. Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *