Vattna blommor & växter med kaffe

Visste du att du då och då kan vattna krukväxterna med kaffe? Det kanske låter helt absurt men det är faktiskt helt sant. Kaffe innehåller näringsämnen som krukväxterna behöver. Därför kan det vara bra att då och då vattna krukväxterna med kaffe så att de får extra näring.

Att vattna blommorna med kaffe kan också vara miljövänligt. Tänk hur mycket kaffe som slängs och sköljs ner i vasken helt i onödan. Vem har inte bryggt lite för mycket kaffe än vad man behöver eller lämnat lite kaffe i kaffekoppen. Att vattna med slumpen i kaffekoppen kan vara ett sätt att dra ner på slöseriet med kaffe.

Vattna växter med kaffe

Vattna blommorna och växterna med kaffet som blev över

Hur kommer det sig att man kan vattna växter med kaffe och varför är det bra? Kaffe innehåller viktiga näringsämnen som växten behöver för sin tillväxt. Det är främst näringsämnet fosfor som finns i kaffet. Men också kalcium och kalium.

Näring finns det i jorden, men den näringen räcker inte för alltid. Därför behöver krukväxterna ofta näring för att kunna växa optimalt.

Tänk på kaffets pH värde

Att vattna blommor och växter med kaffe är ett intressant alternativ till att ge växterna mer näring. Men innan du börjar vattna dina krukväxter med kaffe är det en sak du behöver hålla koll på och det är att kaffet är väldigt surt. Det har ett lågt pH värde.

Det är inget problem om krukväxterna du ska vattna med kaffe trivs i ett lågt pH värde som ormbunke. Men alla krukväxter gör inte det. Om du är osäker på om dina krukväxter trivs i sur jord så kan du alltid spä ut kaffet med vatten. Till exempel kan du späda ut kaffet med tre delar vatten, eller så häller du bara i vatten tills kaffet får färgen av te. Det bästa är att testa själv, varför inte testa att vattna orkidéer med kaffe och jämföra med blommor som vattnats med vanligt vatten.

Ge dina krukväxter mer näring med kaffe

Se det som att du ger krukväxterna en liten boost av näring då och då när du vattnar dem med kaffe. Kolla gärna upp växterna du ska vattna med kaffe innan du gör det. Vill de ha näringsrik jord är de utmärkta krukväxter att vattna med extra näring.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.