Sköta och ta hand om Spansk mossa

Spansk mossa (kallas också Tillandsia usneoides) är en häftig “krukväxt”, eller rättare sagt, en växt som tillhör släktet tillandsia (luftväxter) som växer utan någon jord alls! Det innebär att växten inte behöver jord eller kruka. Det innebär också att spansk mossa kan växa lite var som helst. Hängande på en spik eller krok på väggen, på en tråd eller på en spaljé. Växten tar formen av vackra trassliga silvertrådar. Det gör spansk mossa till en fin accent till blomsterarrangemang.

Spansk mossa är fin i arrangemang med andra krukväxter

I naturen växer spansk mossa i tropiska skogar med hög luftfuktighet och på trädgrenar. Därför ska du gärna duscha växten. Undrar du vilken skötsel spansk mossa kräver, läs vidare så ska vi gå igenom hur du tar hand om och sköter spansk mossa.

Tro det eller ej, men inte bara är spansk mossa inte en mossa, den kommer inte från Spanien heller utan från området kring USA.

Så här ska du placera spansk mossa

Spansk mossa ska helst placeras ljust. Men den klarar sig även i halvskugga. Som vi nämnde tidigare så är spansk mossa väldigt flexibel vad gäller var du kan placera växten. För att förenkla placeringen så kan du låta den växa kring grenklykan på en större växt. Den kan också hänga i bakgrunden där du har dina krukväxter. Den blir en fin accent till ett växt- eller blomsterarrangemang i hemmet.

Du kan placera spansk mossa utomhus på sommaren. Tänk dock på att fåglar gärna plockar delar av växten. På vintern trivs spansk mossa ljust och inomhus. Gillar du att ha ett terrarium så är spansk mossa en utmärkt växt att ha i ett terrarium eller paludarium.

Så här ska du vattna spansk mossa

Då spansk mossa inte har någon kruka eller planteras i jord kanske du undrar hur du ska vattna den. Det gör du genom att vattna den med en sprayflaska. Duscha växten dagligen med rumsvarmt vatten.

Du kan duscha växten med vatten blandat med lite krukväxtnäring för gröna växter eller svag blandning av gödsel för tillandsia växter. 

Du kan också doppa spansk mossa i en hink med vatten för att vattna växten.

Så här ska du plantera spansk mossa

Som du kanske gissar så behöver du inte plantera om spansk mossa eftersom den inte växer i jord. Växer den sig för stor kan du helt enkelt bryta bort en bit av plantan. Den bortbrutna delen av plantan blir en fin stickling som du kan låta växa någon annan stans.

Publicerat den
Kategoriserat som Krukväxter

av Greger

Greger har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben. Idag brinner han för sitt lilla orangeri där han förvarar sina kultiverade krukväxter som vunnit otaliga priser. Vet du inte namnet på en krukväxt vet nog Greger det redan. Allt han inte vet om krukväxter är inte värt att veta. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter (och även matlagning samt hus och bygg). Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.