Tvestjärtar i brevlådan

Om du har en brevlåda som står utomhus kanske du har märkt att det finns tvestjärtar i brevlådan. Tvestjärtar är små kryp som trivs där det är fuktigt, mörkt och trångt. Att hitta en tvestjärt i dagstidningen vid frukostbordet är ju inget roligt. Därför kanske du undrar hur man kan få bort tvestjärtar i brevlådan. För att bli av med tvestjärtar i brevlådan kan du pröva ett av de 15 smarta tips vi tipsar om. Du kan pröva medel mot tvestjärtar i brevlådan eller andra sätt att bekämpa de små krypen på. Läs vidare så ska vi hjälpa dig att slippa tvestjärtar i brevlådan.

Hur blir man av med tvestjärtar i brevlådan?

Innan vi går in på hur du ska bli av med tvestjärtar i brevlådan så ska vi gå igenom varför tvestjärtarna gillar att krypa in där till att börja med.

Tvestjärten är ingen rolig insekt att komma nära i hus och hem

Tvestjärtar är en insekt som faktiskt inte bara är dålig. I naturen äter tvestjärten bladlöss och andra skadedjur. Men i en trädgård kan tvestjärtarna inte bara hjälpa dig med skadedjur, de kan börja äta av dina växters löv. Om förhållandena i din trädgård är bra så förökar sig tvestjärten sig mycket. Då kan du plötsligt få problem med att de tar sig in i ditt hem och i din brevlåda.

Insekten är aktiv om nätterna och gillar inte ljus. På dagarna gillar den att söka skydd där det är mörkt, fuktigt och trångt. Som dörrspringan eller i din brevlåda.

Det kan vara svårt att göra sin brevlåda helt torr, ljus och mindre trång med massor med post i den. Men det finns fortfarande mycket du kan göra för att bli kvitt tvestjärtar i brevlådan.

15 sätt att bekämpa tvestjärtar i brevlådan

 1. Testa att lägga hela nejlikor i brevlådan. De ska inte gilla den doften.
 2. Strö ut malen vitpeppar i brevlådan. Du kan helt enkelt köra med pepparkvarnen i brevlådan.
 3. Strö ut rejält med vitlök i brevlådan. Pröva färsk vitlök.
 4. Strö ut bikarbonat i botten av brevlådan.
 5. Placera humlekottar i botten av brevlådan. De sägs hålla tvestjärtarna borta.
 6. Häll rikligt med malen kanel i brevlådan. Inte bara doftar det gott när du hämtar posten, det skrämmer iväg tvestjärtarna. Du kan placera ett reklamblad ovanför kanelen så att posten inte färgas av kanelen.
 7. Täck botten av brevlådan med salt, det ska tydligen hålla tvestjärtarna borta.
 8. Droppa droppar av pepparmyntsolja i brevlådans botten. Den starka doften skrämmer iväg tvestjärtarna.
 9. Placera kottar och lite grövre grus i botten av brevlådan. Det sägs att tvestjärtarna inte gillar det.
 10. Placera wellpapp i botten av brevlådan, då kommer tvestjärtarna krypa in i wellpappen och inte i posten som hamnar över wellpappen.
 11. Spraya i brevlådan med insektsbekämpningsmedlet Radar. Du kan också pröva att applicera myrbekämpningsmedlet Myrr i brevlådan.
 12. Om brevlådan står på en stolpe, typ en rund stolpe kan du försöka sätta en spärr på stolpen som tvestjärtarna får det svårt att komma förbi. Det kan vara en tunn rund skiva eller plåt.
 13. Du kan också istället för att placera en spärr på stolpen till brevlådan rulla wellpapp omkring den, då får tvestjärtarna sitt bo där och kryper inte vidare till brevlådan.
 14. Tvestjärtar gillar inte ljus, något som en brevlåda inte är. Nu finns det ju inte ljusa brevlådor i handeln. Men om du är händig kan du själv sätta plexiglas i botten eller på sidorna av brevlådan så att brevlådans innandöme inte blir så mörkt och trivsamt för tvestjärtarna.
 15. Sätt en liten pinne mellan brevlådans lock och lådan så att det kommer ljus ner i brevlådan. Det är ju inte den mest optimala lösningen om det är en regnig sommar.
Avatar photo

av Greger

Greger har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben. Idag brinner han för sitt lilla orangeri där han förvarar sina kultiverade krukväxter som vunnit otaliga priser. Vet du inte namnet på en krukväxt vet nog Greger det redan. Allt han inte vet om krukväxter är inte värt att veta. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter (och även matlagning samt hus och bygg). Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.