Kan man frysa avokado?

Kan man frysa avokado? Följdfråga, varför vill man frysa avokado? På första frågan, om man kan frysa avokado så svarar vi att ja det kan man. På andra frågan, varför man vill frysa avokado, svarar vi att det är ett jättebra sätt att ha avokado redo när du ska göra guacamole eller för att blanda i bakverk eller smoothies. Avokado är en grönsak som är lätt att köpa på sig för mycket av. Istället för att låta avokadon bli gammal så kan du frysa in den. På så sätt minskar du på matsvinnet samtidigt som du sparar pengar, bra va? Om du undrar hur man fryser avokado så läs vidare så ska vi gå igenom det.

Gör så här för att frysa avokado

Avokado kan du frysa ner genom att styckfrysa avokadon. Det spelar ingen roll om du väljer att frysa avokado halvor, avokadobitar eller avokadoskivor. Det är samma princip och process du ska följa oavsett i vilken form du fryser avokadon.

Frysa avokado i halvor

 1. Dela avokadon som vanligt och ta bort nöten.
 2. Gröp ur avokadoköttet med en stor kniv.
 3. Lägg avokadohalvorna på en skärbräda eller en bakplåt som är klädd med en silikonduk eller bakpapper.
 4. Kläm ut citronsaft på avokadohalvorna. Citronsaften hjälper till så att avokadon behåller sin gröna färg. Fyll en sprayflaska med citronsaft och spraya avokadon. Annars kommer den bli brun.
 5. Placera skärbrädan eller bakplåten i frysen i två timmar. Efter två timmar är avokadon fryst. Du har nu styckfryst avokadohalvorna.
 6. Ta ut skärbrädan eller bakplåten med den frysta avokadon från frysen och placera de frysta avokadohalvorna i en förslutningsbar och lufttät fryspåse. Pressa ut luften ur fryspåsen innan du placerar den i frysen. Eftersom avokadohalvorna är styckfrysta så kommer de inte frysa fast i varandra.

Frysa mosad avokado

Ett alternativ är att frysa avokadomos. Avokadomos tar mindre plats och är bra om du ska ha avokadon till matlagning eller till guacamole. Gör så här.

 1. Dela avokadon och ta bort nöten.
 2. Gröp ur avokadoköttet och mosa ihop alla avokadohalvor till avokadomos.
 3. Kläm i lite citronsaft i avokadomoset för att förhindra att den får brun färg.
 4. Fyll en burk med lufttätt lock till tre fjärdedelar (avokadomoset sväller när den fryses) eller en fryspåse och placera i frysen.

Tänk på det här

Fryst avokado blir bra guacamole
 • Fryst avokado blir inte så gott som färsk avokado när den är tinad om du ska ha avokadon på mackan eller i en sallad. Det beror på avokadons struktur som blir mer grumlig efter att ha varit fryst. Den tinade avokadon gör sig bättre i en guacamole eller i ett bakverk där konsistens och smak blir lite dold.
 • Fryst avokado håller i upp till 6 månader i frysen. Försök äta upp den inom 3 månader. Det som händer med avokadon är att den tappar smak och konsistens ju längre den är i frysen.
 • Kan man frysa en hel avokado? Ja det kan man, men vi rekommenderar det inte eftersom du då måste skala och ta bort nöten från den när den är tinad. När avokadon tinar så blir den inte lika fast och fin som färsk avokado därför är den inte lika rolig att jobba med i köket.
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *