Frysa in rabarber på rätt sätt

Rabarber är en grönsak med en somrig, syrlig och fruktig smak. Trots att rabarber är en grönsak så används den mest till efterrätter och det är själva stjälken som man använder i matlagningen. Du har säkert ätit kompott, rabarberpaj med smuldeg, kakor eller druckit saft med smak av rabarber. Grönsaken skördas under sommarhalvåret då den växer snabbt. Kanske undrar du om man kan frysa in rabarber? Läs vidare så ska vi gå igenom det i den här artikeln.

Rabarber är perfekt att frysa in!

När man fryser in frukt och grönsaker så sprängs cellerna i grönsaken och frukten. Det innebär att rabarber när den tinas inte får samma konsistens. Smaken är dock den samma även när den varit fryst. Och inte ska du äta rabarber som tinats utan att tillaga den, därför är rabarber perfekt att frysa eftersom smakerna kommer väl till sin rätt i tillagad form. Och då gör det inget om den inte har samma konsistens som i färskt skick.

Gör så här för att frysa in rabarber

Välj hellre späd rabarber, den smakar godare

Det är enkelt att frysa in rabarber, du behöver inte tillaga den innan därför går det också snabbt.

  1. Gör rent rabarber
    Det är grönsakens stjälk som är det goda och det som vi vill spara på. Rensa därför rabarber så du bara har stjälken kvar. Ta bort blad och missbildningar på rabarber som bruna fläckar. Det går utmärkt att frysa in rå rabarber, därför behöver du inte tillaga den innan du fryser in den.

  2. Tvätta och torka rabarber
    När du rensat klart rabarber måste du göra rent grönsaken ordentligt under vatten. Sedan placerar du grönsaken på en handduk och låter den torka.

  3. Dela på rabarber i bitar
    Rabarber kan ha en irriterande tråd, ta bort denna tråd. Plockar du späda rabarber så har de oftast inte tjockt skal. Då behöver du inte skala grönsaken. Späda rabarber smakar inte lika träigt som grövre rabarber. Så om du kan, plocka gärna de späda rabarber, de smakar godast. Har du endast tillgång till grövre rabarber kan du behöva skala dem. Sedan kapar du rabarber i jämna bitar, 2-3 cm bitar tycker vi fungerar bra.

  4. Frys in rabarber
    Förpacka bitarna av rabarber i täta förslutningsbara fryspåsar, tryck ut så mycket luft du kan och förslut påsen. Placera den därefter i frysen. Ett bra tips är att förpacka bitarna i flera förslutningsbara fryspåsar så att du kan ta ut en lämplig mängd till en smulpaj eller en kompott i taget.

Förvälla rabarber

Gör rent rabarber noggrant innan du fryser in den

Du kan även frysa in rabarber genom att blanchera dom, det vill säga genom att förvälla dem. Fördelen med att förvälla rabarber är att konsistens och färg bättre bevaras i frysen.

Att blanchera rabarber är enkelt, gör bara så här:

  1. Ta fram en kastrull och fyll den med iskallt vatten.
  2. Koka upp vatten i en annan stor kastrull.
  3. Hacka rabarber i centimeterlånga små bitar.
  4. Lägg rabarber i den kokande kastrullen. Koka rabarber i 1 minut.
  5. Häll bort det varma vattnet och häll över rabarber i det kalla vattnet så att förvällningsprocessen slutar.
  6. Låt rabarber svalna lägg sedan rabarber på en handduk och låt bitarna torka.

När du ska frysa in rabarber som är förvälld ska du styckfrysa rabarbern för att undvika att alla bitarna fryser ihop till en enda klump.

Styckfrys rabarber så här

  1. Ta fram en liten bakplåt eller en skärbräda.
  2. Placera rabarberbitarna på skärbrädan så att de inte överlappar varandra. Placera dem i frysen sedan.
  3. Ta ut rabarbern från frysen efter två timmar och placera bitarna i fryspåsar som är förslutningsbara.

Hur länge håller fryst rabarber

Ät upp fryst rabarber inom 12 månader

Fryst rabarber håller i upp till 12 månader i frysen. Men de smakar godast ifall du äter dem inom 6 månader. En enkel grundregel är att ifall du fryser in rabarber under sommaren så ska all fryst rabarber vara konsumerad innan nästa sommar.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *