Så här kan du frysa in squash

Squash är en grönsak som är släkt med zucchinin. Det är en trevlig och mångsidig grönsak som kan användas till många olika recept i matlagningen. Oavsett om du köper squash i livsmedelsaffären eller odlar squash själv kan du ha undrat om det går att frysa in squash. Squash är ju inte den hållbaraste grönsaken. Därför kan man öka hållbarheten genom att frysa squash. Läs mer i den här artikeln så ska vi gå igenom hur man kan göra det.

Så här ska du göra för att frysa in squash

Squash går bra att frysa och använda till matlagning vid senare tillfälle

Kan man frysa squash? Ja, man kan frysa in squash. Squash är en bra grönsak att frysa in eftersom den håller länge i frysen. Räkna med att den håller i 6 månader i frysen.

Frys in i kuber, skivor eller riven

När du ska frysa in squash så behöver du bestämma hur du ska frysa in den. Det går inte att lägga hela squashen som den är i frysen och frysa in den så. Du behöver dela den i mindre delar, skivor eller riva den innan du fryser in färsk squash.

Förväll squash innan du fryser in den

Tänk också på att det är bra om du förväller grönsaken. Genom att förvälla squashen så behåller den sin färg, smak och konsistens (bättre) bra.

Gör så här

  1. Tvätta squashen ordentligt. Du vill inte att det är damm eller jord på den.
  2. Torka den ordentligt. Det är inte bra att frysa in blöt squash då iskristaller bildas.
  3. Skär skivor eller kuber av squash.
  4. Koka upp vatten med lite salt, placera bitarna av squash i det kokande vattnet i en minut.
  5. Efter en minut fiskar du upp bitarna och lägger dem i en kastrull med iskallt vatten. Nu är squashen förvälld.
  6. Placera den förvällda squashen på en kökshandduk, låt de torka en stund.
  7. Lägg bitarna av squash i en förslutningsbar fryspåse. Tryck ut luften från den när du packat den.
  8. Placera fryspåsarna i frysen.
  9. Observera att om du fryser riven squash ska du inte förvälla den. Du kan frysa in den som den är i en förslutningsbar fryspåse.

Tänk på det här

Även om squash håller bra i frysen så bör du känna till att fryst squash som tinas inte blir lika fin i konsistens och textur som färsk squash. Förvänta dig en lite mer sladdrig grönsak. Det innebär att tinad fryst squash inte gör sig så bra i färska sallader. Men till grytor och varm matlagning fungerar det bättre.

Visste du att squash är släkt med zucchini? Undrar du hur man fryser zucchini så kan du läsa mer om att frysa zucchini här.

Hur länge håller squash i frysen?

Fryst squash håller omkring 6 månader i frysen. Den frysta squashen blir inte dålig efter 6 månader men den kommer inte smaka lika gott efter det. Vi rekommenderar att du äter den frysta squashen inom ett halvår.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *