Frysa svartkål

Undrar du om du kan frysa svartkål? Ja, svartkål går att frysa. Svartkål påminner om grönkål men har en något nötigare och sötare smak. Svartkål passar bra i grytor och soppor. Minska matsvinnet, ta hand om skörden eller bunkra upp med svartkål när det är extrapris i livsmedelsaffären genom att frysa färsk svartkål.

Gör så här för att frysa in svartkål

Strimla och förväll gärna svartkålen innan du fryser in den

Det du ska tänka på när du ska frysa svartkål är att du helst ska förvälla svartkålen. Att förvälla svartkål (eller blanchera som det också kallas) innebär att du hastigt kokar svartkålen i några minuter och sedan kyler ned den i isvatten. Då behåller svartkålen smak, textur och näringsämnen bättre när de förvaras i frysen.

 1. Välj endast att frysa in svartkål av hög kvalitet som inte är gammal eller rutten.
 2. Du kan antingen skära bitar av svartkålen eller strimla svartkålen. Vi gillar att rulla ihop bladen och strimla dem.
 3. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull.
 4. När vattnet kokar så lägger du ned svartkålen i en minut.
 5. Efter en minut lägger du över svartkålen i isvatten.
 6. Låt svartkålen svalna och placera svartkålen på en bricka klädd med bakplåtspapper. Dutta till dom med en kökshandduk så de torkar lite.
 7. Placera brickan i frysen så att svartkålen styckfryses.
 8. Efter några timmar placerar du svartkålen från frysen i en förslutningsbar fryspåse. Pressa ut luften från fryspåsen innan du försluter den.
 9. Placera sedan fryspåsen med den styckfrysta svartkålen i frysen.

Tänk på det här!

 • Frys aldrig en hel svartkål. Det kommer bara ta jättelång tid för att att tina den när du ska ha den till matlagning.
 • Fryst och tinad svartkål gör sig aldrig lika bra i färska sallader som färsk svartkål. Men till matlagning och lagade rätter gör sig tinad svartkål bra.

Kan man frysa svartkål utan förvällning?

Ja det kan du, men vi rekommenderar att du förväller svartkålen innan du fryser den så att svartkålen behåller näringsämnen, smak och textur bättre.

Hur länge håller svartkål i frysen?

Svartkål i frysen håller i mellan 3 till 6 månader i frysen.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *