Gör så här för att frysa sparris

Sparris är en älskad primör i många hem. Sparris är en mångfacetterad grönsak som fungerar både som aptitretare, sidorätt och som del av en huvudrätt. Du hittar både färsk och fryst sparris i mataffären, det kan också vara så att du själv undrar hur du ska frysa sparris. Det är en fråga vi ska gå igenom i den här artikeln.

Gör rätt så blir resultatet bäst

Sparris går bra att frysa in. Men som med många grönsaker så behöver du förvälla sparrisen innan du fryser in dem i din frys för att resultatet ska bli bra.

När du förväller grönsaker, eller blancherar grönsaker som det också kallas, så behöver sparrisen konsistensen och smaken bättre än om du inte hade förvällt den. Att förvälla sparris är enkelt, det enda du behöver göra är att koka sparrisen i en minut i saltvatten.

Förvälla sparris

Förväll sparrisen innan du fryser in den. Då behålls konsistensen och smaken bättre

Det går utmärkt att förvälla både vit och grön sparris.

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull med en nypa salt i.
  2. När vattnet kokar placerar du sparrisen i det kokande vattnet. Låt sparrisen koka i två-tre minuter.
  3. Placera omedelbart sparrisen i en annan kastrull med kallt vatten efter en minut så att kokningsprocessen slutar.
  4. Häll ur vattnet och placera sparrisen på en kökshandduk så att de torkar.

Frysa in sparris

Både vit och grön sparris går bra att frysa in

Det går bra att frysa in både vit och grön sparris.

  • När sparrisen torkat så placerar du grönsaken i en lufttät fryspåse en och en eller flera på en gång. Tänk på att flera sparrisar i en fryspåse kan vara svåra att dela på.
  • Du kan också frysa in sparris som du delat i små bitar.
  • Du kan också styckfrysa sparris, då fryser du in sparris en och en på en bricka i frysen i ett par timmar. Sen placerar du den frysta sparrisen i en fryspåse, då blir det lätt att ta en portion från frysen sedan.
  • Fryst sparris håller i upp till ett år i frysen, men försök att konsumera den inom 6-8 månader.

Tillaga fryst sparris

Tänk på att fryst sparris egentligen bara gör sig till rätta i pajer, grytor eller soppor. Du kan steka fryst sparris, men det blir inte samma sak som att steka färsk sparris.

Undvik att tina sparrisen när du ska tillaga den, tillaga sparris i fryst skick. Det vill säga placera den frysta sparrisen direkt i kokande vatten, het stekpanna eller i soppa.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *