6 bruna kattraser

Jag tycker om bruna katter för det är något speciellt med en katt som har en chokladbrun päls. Det har jag känt ända sedan jag växte upp med en brun perser som kallades Pixie. Kanske är det för att de inte är så vanliga eller så är det för att katten känns lite mer mystisk, troligen för att jag nostalgiskt tänker på Pixie då och då.

Helbruna katter, chokladbruna katter, är sällsynta att hitta. De flesta katter har ränder, fläckar eller olikfärgad päls. De katter i en enda färg är ju oftast vita eller svarta. Att hitta en brun katt som är helt brun utan några fläckar är ovanligt. Vill du jättegärna ha en brun katt så är det bästa valet att välja en kattras där den bruna färgen dominerar. Det kanske inte betyder att du får en helbrun katt, men en katt där den dominanta färgen är brun. Undrar du vilka bruna katt raser det finns? Läs vidare, i den här artikeln ska vi presentera några kattraser där katterna är bruna.

Burma

Burman är en lekfull brun katt
 • Storlek: Medel
 • Pälslängd: Korthårig
 • Temperament: Lekfull, social, nyfiken
 • Inne- eller utekatt: Innekatt som gillar att vara ute ibland

Burman är en mellanstor katt som inte bara har brun päls. Dock så är färgen vanlig för just Burma katterna. Burman finns i 10 olika färger, även om katten har en solid färg så skiftar färgen nyans på magen. Personlighetsmässigt är katten en väldigt aktiv, nyfiken och social. Det här är en energifull och vänligt kattdjur som gärna spenderar tid med människor. Det betyder att Burma katterna inte gillar att vara ensamma. I hemmet gillar katten att uforska alla hemmets vinklar och vrår. En nyfiken egenskap katten inte växer ifrån. Många har kallat Burma en hundliknande katt. Och det kan vi förstå. Det här är en katt som vill vara involverad i alla dina aktiviteter. En perfekt familjekatt.

Orientaliskt korthår

Orientalisk korthår är en unik katt som ibland har brun päls
 • Storlek: Medelstor
 • Pälslängd: Korthårig
 • Temperament: Aktiv, nyfiken, osjälvständig
 • Inne- eller utekatt: Innekatt som kan vara ute nån gång

Orientaliskt korthår är en unik kattras till utseendet sett. Den påminner om en siames, med en slank kropp, ett kilformat huvud och stora, fladdermusliknande öron. Kroppen är lång, smal och smidig. Pälsen är kort. Att hitta en brun variant av en Orientalisk korthår är inte svårt. De här katterna finns i många olika färger och i många olika nyanser av brunt. Personlighetsmässigt är dessa katter mycket intelligenta. Orientalisk korthår är en nyfiken katt som är social och aktiv. De vill inte bli lämnade ensamma länge, som när du går till jobbet, därför kräver de mycket uppmärksamhet av sina ägare (eller så köper du två bruna Orientaliska korthår som kan hålla sällskap tillsammans).

Havana Brown

Havana brown är en chokladbrun kattras
 • Storlek: Medel
 • Pälslängd: Korthårig
 • Temperament: Delvis lekfull, social
 • Inne- eller utekatt: Innekatt

Havanna Brown är en kattras som härstammar från england. Där tog några uppfödare initiativet till att skapa en katt med en brun tjock päls. Den här katten är en korthårig kattras som är helt brun. Pälsens färg är en djup mahognybrun färg. Katterna kan dock ha en ljusare eller mörkare nyans av brunt. Personlighetsmässigt är Havana Brown en lekfull katt som gärna underhåller sig själv. Även om de kan leka med sig själv så kan de knyta an till personer. Dessvärre är kattrasen Havana Brown en sällsynt ras. Det kan göra det svårt att hitta en sådan katt. Man jobbar dock med att rädda rasen inom kattvärlden.

Devon Rex

Devon Rex är en lekfull medelstor brun katt
 • Storlek: Medel
 • Pälslängd: Korthårig
 • Temperament: Lekfull, social, omtänksam
 • Inne- eller utekatt: Innekatt som gillar att vara ute ibland

Devon Rex är en kattras som sticker ut, inte minst för att den finns i brunt. Huvudet är litet med två stora öron som sticker ut. Öronen ger katten sitt karaktärsfulla utseende. Katten har skrynklig korthårig päls som mer påminner om vågigt täckull. Katten kommer i många olika färger och mönster, inklusive brunt, så vill du ha en brun katt kan Devon Rex vara ett bra val. Personlighetsmässigt är Devon Rex en lekfull och pigg katt som gärna busar likt en apa. Det är också en intelligent katt som har förmåga att lära sig trick tack vare kattens höga intellekt. Devon Rex är en katt som kan tränas att gå i sele.

Perser

Perser är en medelstor mycket hårig men vacker katt som kan ha brun päls
 • Storlek: Medelstor till kraftig
 • Pälslängd: Långhårig
 • Temperament: Lugn, tyst, självständig
 • Inne- eller utekatt: Innekatt som kan vara ute nån gång

Persern är en katt som de flesta nog känner igen. Det är en katt man inte glömmer ifall man sett en sådan. Perser finns i flera olika färger, inklusive i brunt. Vill du ha en chokladbrun katt är detta ett bra val. Då Persern har mycket hår så behöver dessa katter en hel del omvårdnad och skötsel. Pälsvård varje dag är mer regel än rekommendation. Tar du inte hand om pälsen så mattas den av och blir ful. Personlighetsmässigt är Persern en lekful och något reserverad katt. De är lugna och inte överdrivet lekfulla.

Brittiskt korthår

Brittisk korthår är en brun stor självständig katt
 • Storlek: Stor
 • Pälslängd: Korthårig
 • Temperament: Lekfull, nyfiken, självständig
 • Inne- eller utekatt: Innekatt som vill vara ute nån gång

Brittiskt korthår finns i många olika färger och mönster, även så en djupt brun färg samt i brunt randigt mönster. Kattens personlighet är självständig och nyfiken. De kräver inte mycket uppmärksamhet och kan leva livet själv bredvid sin ägare. Samtidigt är de väldigt lättskötta då pälsen kräver minimalt med underhåll. Vill du ha en lite större, snäll, och självgående katt så är Brittiskt korthår ett bra val.

Publicerat den
Kategoriserat som Husdjur
Profilbild

av Greger

Morsning, det är jag som är Greger, Paulas livspartners. Jag har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben och om sanningen ska fram brinner det fortfarande för mig. Enligt Paula är jag inte född med tummen mitt i handen. Men däremot tycker jag det är roligare att starta projekt än att avsluta dom. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter. Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *