Sköta och ta hand om Pillerfikus

Pillerfikus (kallas även Ficus deltoidea) är en tålig växt i fikussläktet som ursprungligen kommer från Indonesien, Östra Indien och Malaysia. Krukväxten utmärker sig med att den växer väldigt långsamt, vilket kan ses som charmen med växten.

Pillerfikus växer långsamt

De små blommorna som inte gör mycket väsen av sig vissnar och lämnar efter sig dekorativa bär. Bären är det som gett namn till krukväxten (de är oätliga). I naturen växer sig Pillerfikus som en vildväxande förgrenad buske. Den kan bli ett par meter hög när den växer vilt. Som krukväxt räknas Pillerfikus som en lättskött nybörjarväxt. Undrar du hur du ska sköta och ta hand om Pillerfikus? Läs vidare så ska vi gå igenom det.

Så här ska du placera Pillerfikus

Pillerfikus är en växt som blir vackrare om den placeras ljust. Den tål mörker men kan tappa bladen om den står för mörkt. Placera den bara ljust igen så växer bladen ut igen. Undvik att placera krukväxten i direkt sol, låt den gärna stå i halvskugga. 

På vintern får växten gärna stå lite svalare, dock aldrig lägre än 16 grader.

Så här ska du vattna Pillerfikus

Glöm inte att växten inte får torka ut. Du ska inte heller övervattna den. Vattna rejält, låt torka upp och repetera. Övervattnar du Pillerfikus får den gula blad som eventuellt lossnar. Under sommarhalvåret ska du vattna den mer, men var gärna mer sparsam på vintern. Duscha den ofta, det gillar Pillerfikus. Under sommaren kan du ge krukväxten en vanlig dos gödsel varannan vecka. 

Så här ska du plantera och föröka Pillerfikus

En ung planta ska planteras om varje vår, men när växten har fått växa till sig så räcker det att plantera om Pillerfikus med några års mellanrum. Välj vanlig standardjord blandad med sand, barkmull eller väldränerad jord. Pillerfikus tål att bli beskärd. Du kan till och med forma den lite som du vill att den ska se ut. 

Ta sticklingar av Pillerfikus på våren. Plantera sticklingarna i väldränerad torvmull i små drivhus. Låt dem stå i minidrivhus i ett par månader, kontrollera därefter vilka som rotat sig.

Publicerat den
Kategoriserat som Krukväxter
Profilbild

av Greger

Morsning, det är jag som är Greger, Paulas livspartners. Jag har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben och om sanningen ska fram brinner det fortfarande för mig. Enligt Paula är jag inte född med tummen mitt i handen. Men däremot tycker jag det är roligare att starta projekt än att avsluta dom. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter. Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

2 kommentarer

  1. Pillerfikus:
    ”Bären är det som gett namn till krukväxten (de är oätliga). ” Hur är det med hundar/katter?
    Lars

    1. Hejsan! De kan ge allergiska reaktioner till människor läser vi här, så därför skulle vi inte ha den framme om hund och katt (eller fågel) gillar att nafsa i sig bären.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *