Sköta och ta hand om Parasollsäv

Parasollsäv (kallas också Cyperus involucratus men har många förvirrande namn) är en krukväxt som ursprungligen kommer från Madagaskars sumpmarker och som finns i Afrika. Gräsväxten som är en släkting till papyrus trivs faktiskt riktigt bra, även i svenska hem, förutsatt att du vattnar den ordentligt. Namnet har växten fått av dess blommor som ser ut som små parasoller längst ut på växtens stjälkar.

Parasollsäv är en mycket dekorativ växt som kommer till sin rätt när den placeras i närhet till vatten eller i vatten. Den vill gärna stå fuktigt och gärna utomhus, men inte i direkt sol. Därför är det en perfekt växt att ha nära en damm eller i uterummet. Läs vidare om du undrar vilken skötsel Parasollsäv ska ha.

Så här ska du placera Parasollsäv

Krukväxten trivs ljust men inte i direkt solljus. Placera den gärna i närhet till vatten, nära en damm ifall du har Parasollsäv utomhus i trädgården. Växten är en bra växt att ha i uterummet förutsatt att du skyddar den från stark sol. Inomhus kan den placeras ljust men inte i direkt sol. Parasollsäv fungerar bra i vanlig rumstemperatur.

Så här ska du vattna Parasollsäv

Parasollsäv ska aldrig torka ut, därför ska du vattna den flitigt och regelbundet. Du kan till och med placera växten så att den står i vatten regelbundet. Duscha växten regelbundet också och gödsla den gärna med några veckors mellanrum.

Så här ska du plantera Parasollsäv

Plantera växten i standardjord, gärna blandad med lite lerjord. Plantera om växten årligen under våren. Undvik att plantera om växten i en för stor kruka. Vill du föröka växten går det utmärkt att skära av stjälkarna efter blomningen och placera dem i vatten upp och ned. Efter några dagar så växer det ut rötter från bladvecken.

Publicerat den
Kategoriserat som Krukväxter
Avatar photo

av Greger

Greger har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben. Idag brinner han för sitt lilla orangeri där han förvarar sina kultiverade krukväxter som vunnit otaliga priser. Vet du inte namnet på en krukväxt vet nog Greger det redan. Allt han inte vet om krukväxter är inte värt att veta. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter (och även matlagning samt hus och bygg). Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.