Vad heter tårna för något egentligen?

Fingrar och tår påminner om varandra. Alla handens fingrar har ett namn. Vad heter tårna då?

Riktigt enkelt att svara på vad tårna kallas är det inte. Anledningen är för att det i svenskan inte finns några fastställda namn på vad tårna heter förutom stortån (som är den största tån) och lilltån (som är den minsta tån).

Även om det inte finns några fastställda namn på vad tårna heter så har olika benämningar för tårna spritts i Sverige. Många är bekanta med en ramsa som spridits i barnböckerna som benämner de tre tårna mellan lilltån och stortån ringtå, mittå, långtå.

Men vad man kallar tårna varierar stort beroende på var man är i landet. Det finns rapporter om att man har kallat tårna allt från:

oletå, tottella, ebbafota, trilljota och lilla dussduss

till att kalla tårna:

Lilltåa, Tåtila, Tillerosa, Kroknosa och Stortamp´n opi veran

och att kalla tårna:

Lilletå, tilla och tillerot, ebbefru och store skohästen

Och avslutningsvis, för att förvirra ännu mer, eller göra det mer tydligt. Inom anatomins värld så är stortån nummer ett och lilltån nummer fem, de mellan är tå nummer 2 till 3.

Så nu vet du att du kan prata om vad tårna heter på lunchen på jobbet när det blir pinsamt tyst!

Profilbild

av Paula

Hej, Mitt namn är Paula och jag har varit intresserad av privatekonomi sedan barnsben. Jag studerade företagsekonomi på högskolan i Gävle och sedan blev det en karriär inom HR och personal i Stockholm. Förutom privatekonomi och jobblivet brinner jag för min familj och för att sätta 3 kilometer på 13 minuter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *