6 tips för effektiv snabbläsning

Snabbläsning, eller speed reading som det också kallas, innebär att du läser en stor mängd text snabbt och samtidigt tar in den viktiga informationen i texten effektivt. Speed reading är helt enkelt att du tar in mycket text snabbt och kan filtrera ut den informationen du behöver från texten i hög hastighet. Någon som behärskar speedreading kan då mycket snabbt läsa igenom en bok och återberätta det viktiga från boken. För att kunna göra detta behöver man lära sig olika tekniker.

För några år sedan pluggade jag på kvällarna och behövde sätta in mig i stora mängder text. Det var då jag började kolla upp grunden för snabbläsning och jag var helt såld på det. Med snabbläsning kunde jag plötsligt plöja igenom böcker i mycket hög takt!

1. Sätt in dig i texten innan du läser den

Innan du läser texten så är det bra om du sätter dig in i vad den handlar om och vilken information du vill få ut av texten. Om du redan vet vad texten handlar om i större drag så behöver du inte förstå all text du läser. Vet du vilken information du vill få ut av texten så kommer det gå snabbare att läsa igenom den då du kan fånga upp den viktiga information enklare.

2. Läs stycken istället för ord

När man lär sig läsa lär man sig först att känna igen bokstäver och sen att känna igen ord. Men för någon som snabbläser så går det för långsamt att läsa igenom en text genom att känna igen ord för ord. Istället behöver du träna på att känna igen flera ord samtidigt istället för en och en. 

3. Gå inte tillbaka till tidigare ord och meningar i texten

Det här var för mig supertipset för att lyckas med snabbläsning.

När man läser en text går ögonen inte bara framåt i texten utan också bakåt till tidigare ord du läst. Det är sällan du bara går vidare i texten rakt av utan att stanna av och gå tillbaka några ord eller meningar för att förstå texten bättre eller läsa om en mening.

Istället för att gå fram och bakåt i texten så behöver du öva på att bara gå framåt i texten. Jag vet att det här är jättesvårt i början. Men öva upp detta genom att flytta handen ovanför texten som du redan läst. Genom att inte behöva läsa om samma text igen går det mycket snabbare att läsa igenom texten.

4. Se mer av texten genom att utvidga ditt synfält

När man läser en bok är det vanligt att man håller boken nära ögonen. När du snabbläser behöver du se mer av texten på en gång, håll därför texten längre bort så att synfältet ökar och du ser mera av texten utan att behöva anstränga ögonen mer. Genom att se mer av texten med mindre ansträngning kommer du snabbare kunna känna igen flera ord.

5. Uppmärksamma nyckelord, bortse från stop ord

Stop ord kallas ord såsom “den”, “det”, “är”, “och”. Det är ord som kan liknas vid utfyllnadsord och som inte egentligen betyder någonting i texten. De viktiga orden är nyckelorden. Genom att inte fokusera på stop orden när du läser texten och istället fokusera på nyckelorden plockar du ut det viktiga från texten istället för att plocka ut ord som har lågt värde. Lär dig att känna igen stop ord och lär dig att inte reflektera något över dem när du läser igenom texten, genom att se dem men inte behöva fastna på dem med blicken går det snabbare för dig att läsa igenom texten.

6. Undvik att läsa högt

När du läser en text med speedreading teknik är tempot viktigt. Kanske läser du texten högt för dig själv, gör inte det utan läs texten tyst och läs inte heller orden för dig själv mentalt. Tricket är att du istället för att läsa orden för dig själv skall tänka orden för dig själv. När du tänker orden för dig själv kommer du få upp hastigheten.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *