Ta en nap som ett proffs

En power-nap, nap eller tupplur som det heter på svenska, kan alla ta. Egentligen borde det vara mer vanligt att ta en nap på jobbet här i Sverige än vad det är. Det finns många fördelar med att ta en kortare sovpaus under arbetsdagen. Glöm inte att det finns risker också, främst att du sover för länge. Hur lång en powernap ska vara råder det delade meningar om. Men en sak är säker, tar du en för lång nap så gör den bara mer skada än gott eftersom du inte blir pigg utan mer trött av den.

Vad är en powernap?

Bild på en tjej som tar en powernap
En powernap är en snabb tupplur för att ge dig energi

En powernap är en tupplur på 15-20 minuter som du helst ska ta vid 15 tiden (eller omkring 8 timmar efter att du vaknat). Syftet med powernapen är att du ska piggna till så att du utvilad kan fortsätta jobba utan att tappa koncentration eller fokus. I Sverige är det ärligt talat inte så normalt att man tar en tupplur på jobbet. Det är lite konstigt då det på många kontor finns ett vilorum som är till för att du ska kunna ta en kort vilopaus.

Jag ska hålla med om att första gången jag såg ett vilorum på ett kontor när jag flyttade till Stockholm blev jag lite förvånad. Det är inget jag hade stött på i Luleå.

Fördelarna med en nap

Bild på en kille som tar en nap
Fördelen med en powernap är att du snabbt kvicknar till

När man är trött i huvudet så påverkar det förmågan att tänka och ta beslut, hjärnan blir trög och man jobbar inte lika effektivt. Det blir svårt att koncentrera sig och att tänka logiskt. Trötthet leder också till att man blir socker och sötsugen något som är nära kopplat till klockan 3 fikan som finns på många arbetsplatser.

På de flesta kontor har man fikapaus klockan 3 varje dag. Det är oftast vid den tiden man blir lite trött, sötsugen och hungrig på jobbet och att få i sig socker och kaffe ger den lilla power boosten som krävs för att klara av de sista timmarna av arbetsdagen.

Man kan argumentera hur nyttigt det är att fika på jobbet och på många arbetsplatser har man slutat att bjuda på sötsaker. Många tycker dock att kakor och fikabröd piggar upp. Jämfört med en powernap så är det ett mer hälsosamt alternativ till att äta kakor och wienerbröd varje dag i syfte att bli pigg.

Bild på en tjej som tar en powernap och som har ställt klockan så att hon inte sover för länge
En powernap ska vara mellan 15-20 minuter lång

Hur lång ska en power nap vara?

En power nap bör vara mellan 15-20 minuter lång.

När ska man ta en power nap?

Den bästa tiden att ta en power-nap är omkring klockan 15, eller runt 8 timmar efter att du har vaknat. Undvik att förlänga sovtiden från 15-20 minuter, detta kan göra att du får svårt att somna in på kvällen och du kommer inte känna dig lika pigg när du vaknar efter powernapen. Den perfekta power-napen är att du sjunker in i sömnen snabbt och sedan piggnar till och vaknar av dig själv.

Gör så här för att ta en powernap

Bild på en kille som tar en powernap utomhus
Gör det bekvämt för dig men bädda inte ned dig när du tar din nap
  • Gör det bekvämt för dig, ta av dig skorna om du behöver det
  • Sätt ett alarm på 15-20 minuter, snooza inte när det ringer
  • Lägg dig ned i en soffa eller luta dig tillbaka i din arbetsstol och slut ögonen och försök att inte tänka på något för att sjunka in i sömnen 
  • Om du jobbar hemma, bädda inte ner dig i din egen säng under täckena. Detta kommer bara försvåra för dig att vakna till när tuppluren är slut. Det är heller inte bra att associera sängen med snabba naps annars kan det bli svårt att somna i den på kvällarna. Sängen är till för nattsömn bara.

Tänk på det här

  • Vet du med dig att du har svårt att somna in på kvällarna eller om du har några sömnsvårigheter, undvik då att ta en tupplur på dagen
Publicerat den
Kategoriserat som Lifehacks
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *