Ta bort chokladfläckar från kläder och möbler effektivt

Chokladfläckar som satt sig i kläder, mattor och möbler är svåra att bli av med. Choklad består av kakao och socker men har även en del olja i sig, detta gör att dessa fläckar är tuffa att hantera. En grundregel när det kommer till fläckar vilket även gäller fläckar av choklad är att inte vänta när olyckan har varit framme. Ju snabbare du agerar desto troligare är det att du blir kvitt choklad fläcken. Hur ska du då göra? Läs vidare, här får du lära dig hur du enklast blir av med chokladfläckar. 

För att få bort chokladfläckar ska du skrapa bort så mycket av chokladen som du kan med en trubbig kniv eller sked. Låt chokladen stelna först då blir det enklare att skrapa av den. Därefter ska man badda fläcken (gnugga ej) med vatten eller med en del fettlösande diskmedel och två delar kallt vatten. Repetera processen med en ren trasa. Tvätta därefter plagget. Går inte fläcken bort bör man lämna in plagget till kemtvätt.

Ta bort choklad från kläder

Metod 1

Låt chokladen stelna. Detta gör att det blir enklare att skrapa bort den. När chokladen är fastare, skrapa sedan bort chokladen med en kniv, undvik att skada tyget med kniven. Blötlägg sedan plagget i kallt vatten, spola plagget inifrån fläcken och prova därefter att skrubba av fläcken. Om fläcken går bort så tvätta därefter plagget med lämpligt tvättmedel. Använd inte varmt vatten vid blötläggningen. Varmt vatten får chokladfläckar att sätta sig hårdare i plagget eftersom proteinerna i chokladen koagulerar i fibrernas sprickor.

Metod 2

Denna metod rekommenderas inte för silkes- eller ullkläder. Kläder av silke eller ull som har en chokladfläck bör rengöras av experter, alltså av kemtvätt.

 1. Bearbeta fläcken med citronsaft eller vinäger i 5 minuter för att långsamt bryta ner fläcken. Pröva att bearbeta fläcken med en tandborste (som är ren) samtidigt.
 2. Skölj därefter fläcken med kallt vatten för att få bort citronsaften eller vinägern från fläcken. Nu bör också chokladfläcken lossna.
 3. Från insidan, spola fläcken med lite fettlösande diskmedel och ljummet vatten för att bryta ner fläcken än mer.
 4. Tvätta därefter plagget som vanligt, men var uppmärksam ifall fläcken försvinner från tvätten eller inte. Har inte choklad fläcken försvinner så ska du inte torka plagget, då sätter sig fläcken ännu hårdare. 
 5. Har inte fläcken gått bort i tvätten så bearbeta fläcken med enzymbaserat fläckborttagningsmedel. Låt borttagningsmedlet verka och tvätta därefter plagget igen.
 6. Har inte fläcken gått bort nu så tycker jag att du ska gå till kemtvätten med plagget. Det finns andra metoder men det är mycket riskabelt att applicera dem på plagget då de kan förstöra plaggets färg. En professionell kemtvätt vet hur man tar bort choklad fläckar och hjälper dig mer än gärna.

Metod 3

 1. Använd en trubbig kniv för att skrapa bort chokladen från plagget.
 2. Du kan frysa chokladen genom att lägga is i en plastpåse och hålla isen mot chokladen. Skrapa bort så mycket av den hårda chokladen som du kan.
 3. Bearbeta fläcken med en vit trasa som du doppar i 1 del fett lösande diskmedel (typ Yes) och 2 delar kallt vatten. Jobba igenom chokladfläcken så att den försvinner så gott den kan. Torka fläcken med en torr trasa och attackera fläcken med en fuktig trasa igen.
 4. Om fläcken fortfarande är kvar, häll över majsmjöl över fläcken och låt mjölet absorbera fukten och fläcken.
 5. Sitter fläcken fortfarande kvar efter att du avlägsnat majsmjölet, kontakta en professionell kemtvätt.

Ta bort choklad fläckar från mattor

Det är sjukt irriterande när choklad sätter sig i mattor. Det har hänt för mig på julfester när hela familjen är här och småttingar trampar in choklad i mattan utan att någon märker det. Som tur är finns det metoder att rengöra mattan från chokladfläckarna.

Metod 1

Låt chokladen stelna, skrapa sedan bort den stelnade chokladen med en trubbig kniv. Tvätta därefter mattan med tvättsvamp doppad i ljummet vatten. Använd ett flytande fläckborttagningsmedel om inte fläcken går helt bort.

Metod 2

 1. Ta bort så mycket av chokladen som du kan utan att jobba ner den ännu mer i mattan. Använd en dammsugare för att dammsuga upp så mycket chokladbitar du kan.
 2. Torka med en ren trasa doppat i ljummet vatten. Gnugga inte utan badda och rengör trasan. Jobba utifrån fläcken inåt så att chokladfläckar inte förstoras.
 3. Dabba fläcken med en ren trasa.
 4. Går inte fläcken bort, använd fläckborttagningsmedel på den.
 5. Är fläcken fortfarande kvar behöver du söka hjälp hos mattvätt.

Man kan även använda sig av våtdammsugare eller skumtvätt för att få bort chokladfläckar.

Ta bort choklad fläckar från möbler

Chokladfläckar på möbler kan vara extra svåra att få bort ifall det inte går att ta bort överdraget på möbeln. Lösningen är att försöka ta bort fläcken direkt på möbeln.

Precis som med choklad fläckar på kläder och mattor så låter du chokladen stelna innan du försöker skrapa bort så mycket av chokladen du kan med en trubbig kniv. Dutta fläcken med en mjuk svamp eller trasa fuktad i ljummet vatten. Använd fläckspray om inte fläcken går bort. Jämfört med ett plagg kan du inte spola bort fläcken under kallt vatten från insidan av plagget, därför tar det mer tid att ta bort choklad fläckar från möbler.

Du kan även pröva att ta bort fläcken med en ren tandborste och fläckborttagningsmedel. Gnugga inte fläcken med tandborsten utan dutta den lätt mot fläcken för att lösa upp den.

Publicerat den
Kategoriserat som Fläckar
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *