Hur fixar man stopp i toan?

Stopp i toaletten är ett problem som snabbt kan ställa till med onödig stress i vardagen. Så behöver det inte vara, i denna artikel förklarar vi hur du enkelt kan fixa stopp i toan och få fart på spolningen igen.

Vilken barnfamilj har inte stött på problemet på morgonen med stopp i toaletten. Speciellt när alla ska iväg till skola och jobb och alla samtidigt behöver göra ett besök på toaletten innan man lämnar hemmet för dagen.

Hur fixar man då stopp i toan på ett smidigt sätt?

Det vanligaste sättet att lösa stopp i toan är att du fyller en hink med vatten som du häller i toaletten från hög höjd. En annan vanlig teknik är att du använder toalettborsten till att trycka ner det som stoppar stoppar vattnet ner i toaletten. Oftast löser det sig efter att du gjort ovanstående och spolat några gånger.

Hur åtgärdar man stopp i toaletten?

 • Fixa stopp i toaletten med en hink

  Till hinkmetoden behövs det en normalstor hink. Om vattnet går upp ända till toppen av toalettstolen så vänta tills vattennivån sjunkit något i toalettstolen. Ibland kan det ta lång tid om stoppet är omfattande. Fyll hinken med vatten och häll i vattnet raskt från hinken i toaletten från någon meters höjd ovanför toalettstolen. Du kan ställa dig på en stol för att få ännu bättre effekt. Vattnet som fyller toaletten skapar ett tryck som både trycker ner stoppet och löser stoppet. Om inte proppen löses så vänta tills vattennivån sjunkit igen och repetera processen. Undvik att använda kokande vatten i hinken. Kokande vatten kan spräcka din toalettstol.

 • Fixa stopp i toaletten med spolning

  Har du inte tillgång till en hink så kan du prova att spola tills toalettstolen fylls så mycket det går. Låt därefter toalettstolen stå tills vattnet sakta sjunkit ned och repetera processen. Varje gång toalettstolen fylls bildas ett tryck som bearbetar proppen något samtidigt blir proppen enklare att lösa när vattnet mjukar upp den. Var beredd på att spola upp emot 10 eller fler gånger på tunga stopp.

 • Fixa stopp i toaletten med vaskrensare

  Med en vaskrensare kan du skapa ett vakuum långt ner i toaletten nära där proppen sitter. Vaskrensaren fungerar effektivt under vatten. Tryck fast vaskrensaren mot botten av toaletten och tryck upp och nedåt för att få stoppet att röra på sig. Denna metod fungerar effektivt med övriga metoder här men kan uppfattas som obehaglig då man behöver peta i toalettstolen med ett verktyg.

 • Fixa stopp i toaletten med rensband

  Ett rensband kan du köpa på järnhandeln eller i affärer där de säljer verktyg och praktiska saker för hemmet. Med ett rensband kan man föra ned ett band i toaletten som kan trycka till på stoppet. Genom att punktera stoppet med rensbandet går det att lösa proppen. Rensbandet är ett effektivt hjälpmedel i att lösa ett stopp i toaletten. Många föredrar dock spol metoden eller hink metoden då man slipper vara lika fysisk med stoppet.

 • Fixa stopp i toaletten med toalettborste

  En annan metod som också är fysisk är att med toalettborsten trycka till mot stoppet i toalettstolen. Detta förutsätter att stoppet är synbart och att stoppet består av organiskt material från människa. En fördel med att använda toalettborsten och trycka ned stoppet är att det blir mer utrymme för mer vatten i toalettstolen. Därför är det alltid bra att spola eller hälla ned vatten från en hink om du använder denna metod för att lösa stoppet.

Hur åtgärdar man ett ovanligare stopp i toaletten?

De metoder vi nämnt fungerar när det är organiskt material i stoppet. I badrummet förvarar vi massor med olika saker såsom tandborstar, tandkrämstuber, rakapparater, handdukar och annat. Det är mycket lätt att något av detta råkar hamna i toaletten och orsakar ett stopp. Har detta hänt är det bättre att ringa en rörmokare som kan hantera problem av sådan natur eftersom problemet kan bli värre om man tvingar ner objektet ännu längre ned i toaletten.

Vad kostar en rörmokare? Det varierar ifall det är på kvällen, natten eller dagen du behöver hjälp av rörmokaren. Men räkna med kring 2000-3000 kronor.

Varför blir det stopp i avloppet?

Den absolut vanligaste orsaken till stopp i toaletten är att det har spolats ned något i toaletten som inte får spolas ned alls. Det enda som får spolas i en toalett är kiss, bajs samt toalettpapper. Allt som kommer från en människas kropp och toalettpapper. En mycket enkel regel att komma ihåg. 

Hushållspapper, tamponger och tops får aldrig spolas ned eftersom det kan leda till stopp i toaletten.

En annan anledning till att det blir stopp i toaletten är att rören är gamla och har blivit slitna på insidan. Dessa ojämnheter ger möjlighet för smuts att fastna och byggas upp över tid. Får du stopp i toaletten ofta och stoppen inte är synbart kan det vara fel på rören.

Men även om man bara spolar ned sådant man faktiskt ska spola ned i en toalett så händer det att det blir stopp i toaletten. Därför är det mycket bra att ha koll på hur man kan lösa detta problem.

Lyckligtvis är du nu påläst inom lösningarna i hur man kan lösa ett stopp i toaletten. Mycket lycka och spola med glädje!

Publicerat den
Kategoriserat som Hus & hem

av Marie

Marie är en fembarnsmamma med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag. Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen brukar Marie säga. På Smarta tips skriver jag om ordning och reda, minimalism och smarta husmorstips! Inget ämne är för litet och inget för stort.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.