Spara vatten med våra 8 tips

Det finns många enkla tips om hur du kan spara vatten och samtidigt spara pengar på vattenräkningen samt förhindra vattenbrist. Läs våra åtta tips på hur du också kan bli vattensmart! Men först, du kanske undrar varför man över huvud taget behöver spara vatten, vatten finns väl i all oändlighet?

Varför behöver man spara vatten?

Det finns två anledningar till att man vill spara på vatten. Att spara på vattenräkningen och att inte använda rent vatten i onödan vilket kan skapa vattenbrist.

Spara på vatten så att vattenkostanden går ned

Bor du i ett hus så behöver du kolla upp hur mycket du betalar för vatten. Det kan vara så att du måste betala över en viss gräns använt vatten. Det betyder att du betalar extra när du använder mycket vatten. Över en längre tidsperiod kan du spara pengar om du är sparsam med rent vatten.

Förhindra vattenbrist

Vatten är en naturresurs som finns i överflöd i naturen. Då kanske du undrar varför man ens behöver spara på vatten. För det första går det åt mycket energi till att rena och göra vatten som vi kan dricka. Rent vatten är inte oändligt tillgängligt utan rent vatten måste produceras. Därför kan det uppstå vattenbrist.

Att spara på vatten betyder inte att man lever en alternativ livsstil, du kan leva ett vanligt liv. Men tänker du efter en gång extra så kan du påverka åtgången av rent vatten och i det stora hela påverka hur mycket rent vatten det finns tillgängligt.

Så här ska du göra för att spara vatten

  1. Duscha istället för att bada badkar

    Ett fullt badkar använder mycket vatten. Tar du en snabb dusch istället så går mycket mindre vatten åt. Att duscha istället för att bada kan spara mycket vatten.

  2. Stäng av kranen när du borstar tänderna

    Brukar du borsta tänderna med vattenkranen på i badrummet? Då slösar du på rent vatten. Låt aldrig kranen stå och rinna under tiden du borstar tänderna. Fyll ett glas med vatten som du kan spola munnen med och stäng av kranen när du borstar.

  3. Diska små mängder disk för hand

    Diskmaskinen är bra att köra om den körs fullastad. Har du lite disk är det bättre att diska för hand istället. Då använder du inte lika mycket vatten. Tänk på att diskvattnet kan användas till annat såsom att vattna i trädgården (tänk på att inte vattna med diskvatten som varit i kontakt med starkt diskmedel).

  4. Använd bara tvättmaskinen när den är full med smutstvätt

    Kör inte tvättmaskinen i onödan. Vänta tills tvättmaskinen är full av tvätt innan du tvättar. Många tvättmaskiner har program för halvfulla maskiner, men det kan vara svårt att veta hur halvfull din tvättmaskin är. Kör du den full så vet du att du använder den optimalt utifrån vattenbehov.

  5. Tvätta bilen med en hink vatten

    Tvätta inte bilen med en slang som är påslagen. Du kommer slösa hundratals liter vatten då i onödan. Det är bättre om du fyller en hink med vatten när du tvättar bilen och sedan sköljer av den när du är klar med slangen. Då går inte lika mycket vatten åt. Eller varför inte tvätta bilen i en biltvätt?

  6. Åtgärda Droppande kranar ASAP

    Visste du att droppande kranar slösar bort hundratals liter vatten varje år. Därför ska du alltid åtgärda en droppande kran så fort som möjligt. Tänk vilken katastrof ifall det blir stopp i avloppet om du har en droppande kran också.

  7. Samla upp regnvatten

    Om du har möjlighet att samla upp regnvatten så gör det. Det är ett utmärkt sätt att använda vatten som inte behöver vara rent dricksvatten till att vattna växter med till exempel.

  8. Vattna i trädgården med en vattenkanna istället för slang

    En vattenslang pumpar ut vatten i en hög hastighet. Det betyder att vatten går åt i en rasande takt. Det är bättre om du fyller i en vattenkanna med vatten och vattnar din trädgård med vattenkannan. Ett annat riktigt hack är att du vattnar på kvällen eller tidigt på morgonen så att vattnet inte dunstar om du vattnar på sommaren.
Publicerat den
Kategoriserat som Hus & hem
Profilbild

av Paula

Hej, Mitt namn är Paula och jag har varit intresserad av privatekonomi sedan barnsben. Jag studerade företagsekonomi på högskolan i Gävle och sedan blev det en karriär inom HR och personal i Stockholm. Förutom privatekonomi och jobblivet brinner jag för min familj och för att sätta 3 kilometer på 13 minuter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *