Få ett skinande rent badrum

Badrummet hemma blir lätt och snabbt smutsigt. Badkar och handfat tappar glansen, kakel och fogar blir smutsiga och speglar blir fläckiga. Gör det till en rutin att alltid göra rent efter dig i badrummet. När du duschat så spolar du av väggarna och ser till att smuts inte stannar kvar. När du badat så spolar du rent badkaret så att inga avlagringar bildas. Med de här smarta tipsen kommer du få ditt egna privata hotellbadrum!

Rengöra kakel och handfat i badrum

Rengöra smutsigt kakel i badrummet

Kakel blir lätt smutsigt och kan snabbt tappa sin glans och se fläckigt och fult ut. Gör rent kakel genom att spraya lika delar ättika och vatten på kaklet. Låt verka någon minut innan du torkar av med en mjuk trasa.

Ta bort kalkränder från kakel med ättika

Kakel får lätt kalkränder av vatten som torkar ut på kaklet. För att ta bort kalkränder från kaklet rekommenderar vi att tvätta kaklet med ättika och eftertorka med ett milt diskmedel. Avslutningsvis kan du polera kaklet med matolja på en mjuk trasa. Polerar du kaklet med matolja kommer behandlingen lämna en blank lyxig finish.

Rengöra kakelfogar – Så här rengör du fogar i badrummet

Fogar mellan kakel i badrummet kan lätt bli väldigt fula då det samlas smuts på dem och det över tiden kan byggas upp en ful avlagring. Att rengöra kakelfogarna tar också lång tid. Det bästa man kan göra är att regelbundet städa badrummet och rengöra kakelfogarna så att smutsen inte sätter sig allt för hårt i dem.

För att komma åt smutsen i kakelfogarna rekommenderar vi att du jobbar med en tandborste. Tandborsten kommer åt fogen mycket bättre än en trasa och fungerar som en liten borste.

Vi har alltid haft mycket bra resultat med vanligt diskmedel när vi gjort rent kakelfogarna. På riktigt tuffa fogar som är hårt nedsmutsade av fett, smuts och tvålrester har vi använt oss av en hemmagjord rengöringspasta som vi tillverkat av lika delar bikarbonat blandat med vatten. Gnugga in pastan på fogen med tandborsten och låt den få verka i 15 minuter innan fogen gnuggas ren.

Rengöra kakelfogar som har svartmögel

Om du ser att kakelfogen har svarta små prickar som ser ut som att de är inbakade i själva fogen har fogarna i badrummet troligen blivit angripen av svartmögel. Svartmögel är farligt för människor och är svårt att få bort från fogar. Om du har fått svartmögel i fogarna är det bäst att byta ut fogarna helt och hållet så att svartmöglet försvinner.

Men för att inte svartmöglet skall återkomma igen måste du se till att badrummet är tillräckligt bra ventilerat så att möglet inte återkommer igen. Svartmögel trivs i fuktiga miljöer, därför är det viktigt att du har en badrumsfläkt eller badrumventilation i badrummet som fungerar.

För att förhindra problem med svartmögel i badrummet kan du även spraya kakel och fogar med lika delar vatten blandat med ättika regelbundet. Du kan även pröva att skrubba fogen med bikarbonatspastan som vi nämnde tidigare, sitter svartmöglet djupt hjälper dock inte detta.

Ta bort de gula fläckarna under vattenkranen i handfatet

Under kranen, där vattnet droppar mot handfatet kan det uppstå fula gula fläckar på handfatet.

För att få bort dessa fula gula fläckar i handfatet kan du pröva att lösa bakpulver i vatten och låta det upplösta bakpulvret bearbeta den gula fläcken. Låt bakpulvret sitta över fläcken en kortare stund innan du prövar att torka bort fläcken med en trasa.

En annan metod du kan pröva är att droppa citron över fläcken och sedan försöka torka bort den med en trasa.

Rengöra badkar, dusch och kran i badrum

Rengöra badkaret

Ett badkar blir smutsigt och fult om man inte tar hand om den, ju längre tid en fläck sitter på badkaret desto svårare blir det att ta bort den. Kanske har du sett riktigt fula badkar med smutsringar och fläckar. Rengör du regelbundet badkaret minskar du risken att smutsen sätter sig i badkaret.

För att göra rent ett badkar ska du använda dig av diskmedel och varmvatten. Du behöver också en borste att borsta rent med. Äldre emaljbadkar kan kräva större försiktighet, det är dock vår erfarenhet att inte vara för aggressiv i gnuggningen oavsett vilket material badkaret är gjort i.

Göra rent badkaret med ättika och ljummet vatten

Många rekommenderar att göra rent badkaret med ättika och ljummet vatten. Blanda ättika och ljummet vatten i en sprayflaska och spraya badkaret. Låt verka en stund innan du torkar av badkaret med en trasa.

Som vi nämnde i början av det här stycket blir ett badkar snabbt hårt nedsmutsad. Om du har som vana att du rengör badkaret efter varje bad eller dusch genom att spraya badkaret efter bad eller dusch och sedan torka av så ger du smutsen minimalt med chans att fastna. På så sätt ger du inte badkaret möjlighet att smutsa ner sig. Du kan även ta för vana att spraya av kakel och fogar samtidigt.

Avkalka duschmunstycket

Duschmunstyckets vattenhål kalkar lätt igen efter en tids användande. Det är inte kul, för i en dusch så vill man ha maximalt med vattenflöde i munstycket och då behöver du avkalka duschmunstycket. För att avkalka duschmunstycket rekommenderar vi att du låter duschmunstycket ligga i en hink med varmt ättiksvatten. Låt duschmunstycket ligga i blöt i hinken tills kalken har löst sig. Spola därefter av munstycket ordentligt.

Rengöra kranen i badrummet

Rengör förkromade kranar i badrummet regelbundet med varmt vatten och lite diskmedel. För att förhindra fläckar, skölj kranen ordentligt och torka alltid tort efter rengöring.

Rengöra duschen

Duschdraperier kan över tiden bli riktigt hemska och precis som fogar kan draperierna bli angripna av svartmögel. Innan det går så långt behöver du regelbundet rengöra duschraperierna genom att maskintvätta dem. Om duschdraperierna inte har några rengöringsinstruktioner så bör de kunna tvättas i 30°C maskintvätt.

Duschkabiner kan du rengöra genom att fylla en sprayflaska med lika delar ättika och vatten. Spraya duschkabinens ytor och torka av.

Rengör badrumsspegeln med ättika

En ren spegel kröner varje badrum. Därför ska du också rengöra badrumsspegeln när du nu börjar din nya städningsrutin för badrummet. För att rengöra spegeln i badrummet rekommenderar vi varmt ättiksvatten som du putsar spegeln med en trasa. Men naturligtvis fungerar det också bra med vanlig fönsterputs, eller så kan du pröva att putsa spegeln med T-röd.

av Marie

Marie är en fembarnsmamma med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag. Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen brukar Marie säga. På Smarta tips skriver jag om ordning och reda, minimalism och smarta husmorstips! Inget ämne är för litet och inget för stort.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.