Rengöra och ta hand om träskärbrädan

En skärbräda i trä behöver du regelbundet ta hand om annars kommer den lukta illa, bli böjd eller spricka. Det finns även risk att bakterier börjar växa på skärbrädan som kan göra att du kan bli allvarligt sjuk.

Hur ofta ska du rengöra skärbrädan

I princip ska du rengöra skärbrädan varje gång du använder den, speciellt om det du skurit på den har lämnat ett fuktigt avtryck. Har du bara skurit torrt bröd på skärbrädan kan det räcka att borsta av den. Har du skurit fisk eller vitlök på en skärbräda av trä måste du rengöra den när du är klar. Annars kommer den börja lukta illa.

Så här ska du rengöra en skärbräda av trä

Det är superenkelt att rengöra en skärbräda av trä. Så här ska du göra

Rengöra träskärbrädan med citron och salt

 1. Skär upp en citron i två delar
 2. Pressa ur saften från ena citronhalvan på träskärbrädan
 3. Skrubba skärbrädan med den andracitronhalvan
 4. Häll på ett lager salt och gnugga runt saltet med citronhalvan
 5. Vänta 10 minuter
 6. Skölj av skärbrädan
 7. Låt skärbrädan torka så att luft kommer åt båda sidorna av skärbrädan
 8. Glöm inte att du behöver olja in träskärbrädan när den är torr igen. Det gör du enkelt med hushållspapper och mineralolja för köksredskap

Rengöra träskärbrädan med salt

 1. Diska skärbrädan under varmt vatten och diskmedel
 2. När du diskat klart den och när den fortfarande är fuktig så strö rikligt med salt på ytan
 3. Skrubba ytan med salt på träskärbrädan med en rejäl borste eller en vanlig sträv diskborste
 4. Låt skärbrädan stå i 20 minuter så att saltet kan verka på ytorna
 5. Skölj av träskärbrädan ordentligt under vatten och låt torka så att luft kommer åt båda sidorna av skärbrädan

Obs! Träskärbrädan får aldrig ligga kvar i disken under vatten. Då kommer den absorbera vätska och risken att den spricker när den torkar blir hög.

Plastskärbräda eller träskärbräda

Använd gärna skärbrädor av både trä och plast för olika matvaror. Till kött, bröd och grönsaker fungerar en träskärbräda bra. Men för fisk och rå kyckling fungerar en skärbräda av plast bättre. En skärbräda av plast absorberar inte fukten i matvarorna vilket gör en skärbräda av plast till ett bättre val för matvaror som kan lukta eller som du inte bör hantera i rått skick. Naturligtvis ska du alltid tvätta av plastskärbrädor efter att du använt dom.

Använd inte skärbrädor av marmor eller av glas. Dessa material är hårda vilket kommer göra att dina knivar slits ut och blir slöa snabbt. Trä och plast är mjukt, det är skonsamt mot dina vassa knivar.

Ta hand om din skärbräda i trä

Undvik att diska träskärbrädor i diskmaskin och undvik att låta den stå i blöt. Står skärbrädan i blöt kan skärbrädan spricka när den torkar. Diskar du en skärbräda av trä i diskmaskin kommer du förstöra materialet av värmen och vattnet vilket kan leda till att du får en böjd skärbräda.

Hur du oljar in skärbrädan

Om du olja in din träskärbräda så får den ett bra skydd mot väta och fukt. Därför är det bra att olja in skärbrädan med jämna mellanrum.

En träskärbräda lever ett hyfsat tufft liv. Den blir attackerad av knivar och blir ömsom blöt och ömsom torr. Trä är ett trevligt material i att trä blir vackert med patina. Ju bättre du tar hand om din skärbräda, desto finare kommer den bli. Därför ska du olja in din träskärbräda så att den får ett rejält lyft och blir nästan som ny igen.

När du rengjort din skärbräda och spolat av den med vatten så behöver du olja in den så den inte spricker. Du kan snabbt olja in den med hushållspapper och mineralolja. Men regelbundet bör du också göra en mer grundlig inoljning av skärbrädan. Se hur du ska göra nedan.

Så här ska du göra för att olja in din skärbräda ordentligt

 1. Rengör skärbrädan med tvål och vatten, gnugga den ordentligt
 2. Låt den torka genom att luta den mot en vägg, den får inte torka med hela sidan mot tex köksbänken, då kommer bara ena sidan av skärbrädan torka och då kommer den bli sned eller spricka
 3. Applicera olja på skärbrädan, använd mineralolja som är avsedd för köksredskap. Vi har också använt oss av olivolja, men gör inte det, det kommer bara leda till dålig lukt som kan smitta av sig på maten du skär på skärbrädan
 4. Använd en handduk för att sprida ut olja över skärbrädan
 5. Ställ upp skärbrädan lutande mot tex köksbordet med en tidning under den och låt träskärbrädan absorbera olja i några timmar eller över natten. Det är viktigt att du inte lägger ner den mot köksbänken för då kommer den inte kunna torka

Publicerat den
Kategoriserat som Hus & hem
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *