7 tips för att lura tjuven när du är på semester

När du ska åka på semester ska du tänka på ett par saker för att minska risken för inbrott i ditt hem. 2020 anmäldes totalt 81 000 inbrottsstölder, det var en ökning av inbrottsstölder med 8 procent jämfört med 2019 (källa). För att förhindra att du blir överraskad av ett inbrott när du kommer tillbaka från semestern finns det några saker som är bra att göra såsom att skapa känslan av att någon är hemma hos dig när du är bortrest och att prata ihop dig med dina grannar. Kolla igenom dom här 7 tipsen innan du åker på semestern!

 1. Undvik att sätta namnlappar på utsidan av resväskor
  Namnlappar på resväskor är en signal om att du är bortrest. Därför kan tjuven titta på din resväska och veta att du inte är hemma samt var du bor. Det är bättre att ha namnlappen inne i väskan. För att förhindra att någon på flygplatsen tror att det inte finns någon namnlapp på väskan kan du ha en lapp på som säger att namnlappen är inne i väskan. Då förhindrar du i alla fall att någon tar en snabb titt på resväskan och får din adress.

 2. Dölj posten
  Nuförtiden får man inte så mycket post längre. Men reklam och gratistidningar blir snabbt en växande hög bakom brevlådan på en långresa. En hög av post är en signal att personerna inte är hemma. Brev och post kan även staplas på hög utanför dörren ifall brevlådan blir full. Då behöver man inte vara den skarpaste kniven i lådan för att förstå att boendet tillfälligt är tomt. Undvik en överfull brevlåda genom att be att en granne eller kompis tar hand om din post när du är bortrest. Tänk också på att du kan avbryta prenumerationer under tiden du är bortrest så att tidningar inte staplas på hög bakom ytterdörren.

 3. Installera timers som styr elektronikutrustning och belysning
  För att få till känslan av att någon bor hemma hos dig så behöver belysning och apparater vara på med jämna mellanrum. Du kan styra detta med timers eller internet ansluta timers som du kan styra själv som sätter på och av lampor och radio. Lyser det i hallen är det en signal om att du är hemma. Likaså om fönstret i köket lyser om morgonen. Ställ gärna in timern så att lamporna tänds och släcks vid olika tider, precis som i verkligheten. Lyssnar någon av dörren och hör att radio eller TV är på är det också en signal om att någon är hemma. Det är bättre än om det vore helt tyst och mörkt hemma.

 4. Bilen
  Lämna bilen utanför bostaden men se till att någon borstar bort snö och skrapar rutorna på vintern så att det ser ut som att bilen används. Om du förvarar bilen i garaget så håll dörren stängd så att tjuven inte kan kika in och se att det inte är någon bil där inne.

 5. Be en granne eller kompis se till lägenheten eller huset
  När du är bortrest så vill du inte att någon ska förstå det bara genom att titta in i en fönsterruta eller kika in på tomten. Be därför en granne eller en kompis ta hand om ditt hus, att skotta snö till ytterdörren, klippa gräsmattan, lägga sopor i din soptunna, vattna blommorna med mera så att det ser ut som att boendet är aktivt. Det är också bra att meddela dina närmsta grannar att du kommer vara bortrest så alla kan hålla lite koll på ditt boende. Nästa gång de är bortresta så kan du hålla koll på deras boende.

 6. Tänk efter hur du gömmer dina värdesaker hemma
  Värdesaker ska du egentligen inte förvara i hemmet utan i ett bankfack. Men om du ändå förvarar värdesaker såsom dyra smycken och klockor hemma så se till att hitta smarta gömställen för dem. Göm dem bakom en byrålåda eller i ett ihåligt stolsben. Göm värdesakerna på mindre uppenbara ställen som tjuven inte kan gissa sig till.

 7. Var diskret på sociala medier
  Visst är det roligt att resa och då vill du ju naturligtvis posta detta på alla dina sociala medier. Men tänk efter en gång extra innan du skriver det där blogginlägget eller postar den där uppdateringen på Facebook. Är det värt det att signalera att ditt hem är öppet för tjuven att ta sig in på bara för att få lite likes? Var diskret och vänta tills du är tillbaka innan du postar om resan på nätet.
Publicerat den
Kategoriserat som Hus & hem

av Paula

Paula har varit intresserad av privatekonomi sedan barnsben. I vuxenlivet kom hon snabbt ut inom rekryteringsbranschen och här på Smarta tips skriver hon om hur du ska bete dig på jobbet, när du söker nytt jobb och hur du ska tänka för att få ihop din första miljon på 7 år! Förutom privatekonomi och jobblivet brinner jag för min familj och för att sätta 3 kilometer på 13 minuter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.