5 tips för gammalt, torrt & överblivet bröd

Gammalt bröd behöver du inte kasta bort. Det finns många saker du kan göra med torrt och överblivet bröd i köket. Du kan antingen fräscha upp brödet, göra ströbröd av det eller steka brödet. Se våra tips nedan på hur du ska fräscha upp överblivet bröd och samtidigt minska matsvinnet.

1. Fräscha upp torrt bröd

Gammalt bröd blir torrt. Olika bröd får olika textur när det blir gammalt, vissa bröd kan bli segare och faktiskt till och med lite goda när de är gamla medan andra bröd blir tråkiga och smuliga. Om du har en limpa bröd som blivit gammal och torr så kan du pensla brödet med vatten och sedan placera det, inlindat i aluminiumfolie, i en varm ugn i 8-12 minuter tills brödet fått tillbaka sin spänst.

Gör så här:

  1. Pensla brödet med vatten
  2. Linda in brödet i aluminiumfolie
  3. Kör brödet i ugnen en stund tills brödet blivit spänstigt igen

2. Gör ströbröd av det överblivna brödet

Gammalt bröd är perfekt till att göra ströbröd av. Vad gör man med ströbröd kanske du undrar? Ströbröd kan du ha i hemgjorda köttbullar, panering eller till bakning. Du gör ströbröd genom att mixa gammalt bröd tills brödet blir finkorniga smulor, sedan rostar du brödsmulorna i en ugn tills de blir gyllenbruna. Kör ugnen på 125 grader och övervaka rostningen, det bör inte ta mer än 10-20 minuter, men alla ugnar är olika så vi rekommenderar att du är med på hela rostningen så att du avbryter när ströbrödet är gyllenrostat.
Du kan även göra ströbröd genom att lägga det gamla brödet i en plastpåse och rulla en brödkavel över brödet innan du rostar brödsmulorna. Har du inte tillräckligt med gammalt bröd för en sats ströbröd kan du frysa in brödet och spara på gammalt bröd tills du har tillräckligt för att göra en batch ströbröd.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125 grader
  2. Finfördela det gamla brödet i en mixer, för hand eller genom att kavla det gamla brödet i en plastpåse
  3. Lägg ut aluminiumfolie på en bakplåt och häll ut brödsmulorna
  4. Rosta brödsmulorna i 10-20 minuter, avbryt rostningen när de har blivit gyllenbruna
  5. Vänta tills brödsmulorna är kalla och förvara dem torrt och mörkt i en försluten burk

3. Rosta det torra brödet

Rostning av bröd kan göra underverk. Har du gammalt bröd som inte är helt gammalt än där bara kanterna börjar bli hårda så kommer rostningen av brödet dölja att brödet börjar bli gammalt. Rosta helt enkelt brödet i en vanlig brödrost.

4. Gör fattiga riddare

Fattiga riddare är en riktig räddning för gammalt torrt och ofräscht bröd. Hemligheten är att du doppar de torra brödskivorna helt och hållet i vispade ägg. Sedan steker du brödet i en varm smörad stekpanna. Spara inte på smöret i stekpannan. Vill du göra en dessert kan du lätt doppa brödskivorna i strösocker och kanel. Vill du ha en mer matig fattig riddare kan du äta den som den är när brödet är stekt.

Gör så här:

  1. Vispa ihop 2 ägg med 3 deciliter mjölk och 1 deciliter vetemjöl (samt 2 kryddmått salt). Det är vår dip som vi ska doppa bröden i. Smeten räcker till ungefär 10 brödskivor.
  2. Doppa de torra brödskivorna i smeten helt och hållet, så att de är helt täckta av smeten
  3. Stek de doppade brödskivorna i en rejäl stekpanna med riktigt smör. Ju mer smör desto godare
  4. Välj om du vill servera med socker och sylt eller äta som dom är

5. Gör krutonger

Är du en riktig soppälskare eller gillar Ceasar sallad så ska du ju såklart göra dina egna krutonger. Gammalt torrt bröd är perfekt för att göra krutonger med.

Gör så här:

  1. Skär brödskivorna i fina kuber
  2. Rosta brödkuberna i ugnen på en bakplåt tills de blivit gyllenbruna
  3. Låt de svalna och förvara dem i en glasburk

När ska du inte äta gammalt bröd?

Innan du springer till köket för att leta upp gammalt bröd vill vi rikta ett varningens finger om att bröd som börjat mögla bör slängas och inte ätas. Även om möglet bara syns på en kant av brödet så kan det ha spridits över hela brödet utan att du kan se det. Därför ska du aldrig äta mögligt bröd utan slänga det.

Publicerat den
Kategoriserat som Matlagning
Profilbild

av Paula

Hej, Mitt namn är Paula och jag har varit intresserad av privatekonomi sedan barnsben. Jag studerade företagsekonomi på högskolan i Gävle och sedan blev det en karriär inom HR och personal i Stockholm. Förutom privatekonomi och jobblivet brinner jag för min familj och för att sätta 3 kilometer på 13 minuter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *