Gör så här för att tillaga fryst lax

Fryst lax i portionsförpackning

Jag älskar att laga fryst lax och jag är tacksam att alla i familjen älskar att äta den. Det sparar mycket tid och det är enkelt att planera måltiderna när man kan bjuda på tillagad fryst lax en gång i veckan (eller mer).

Bland mina kollegor på jobbet äts fryst lax ofta också. Främst för att det är gott men också för att det är nyttigt att äta fisk, det är ett bra sätt att få in fisk i veckomenyn. I den här artikeln vill jag gå igenom hur jag tillagar fryst lax så att den blir så god och bra som möjligt. Även jag har gjort misstag som att tillaga den i stekpanna utan att tina laxen. Gör inte det misstaget!

Till skillnad mot att tillaga frysta hamburgare eller att tillaga fiskpinnar så blir resultatet bäst om du tinar upp den frysta laxen innan du steker den eller tillagar den i ugn.

Undrar du hur man enklast och snabbast tinar fryst lax så har jag faktiskt skrivit en artikel om det. Läs mer om det här: tina fryst lax.

Tillaga fryst lax i stekpanna

Så här fin kan laxen se ut när den är tillagad om du tinar den innan stekning

Att tillaga fryst lax i stekpanna är bra. Du slipper starta ugnen och du kan lägga andra matvaror i stekpannan som tillagas med laxen vilket förkortar tillagningstiden en del. Tänk dock på att fryst lax smakar godast om den är tinad (jag vet att jag tjatar, men det kan inte repeteras nog).

Gör så här för att steka fryst lax

Så här gör jag i stort sett alltid när jag steker fryst lax och resultatet blir väldigt bra.

  1. Ta ut den frysta laxen du ska äta 8-10 timmar innan måltiden. Lägg den frysta laxen i en skål i kylen. Jag vet att det kräver lite planering men då smakar den bäst också.
  2. När laxen är tinad (perfekt till när man kommer hem efter jobbet) så sätter du på en stekpanna på spisen och lägger en klick smör i stekpannan.
  3. När smöret fräst till och lagt sig i pannan så lägger du i den tinade laxen.
  4. Sänk värmen till medelvärme.
  5. Beroende på tjockleken på laxen så kan det räcka med 4-5 minuter på var sin sida. Du ser på sidan hur väl tillagad laxen är.
  6. Dela lite på laxen så ser du om den är färdig på färgen.
  7. Undvik att steka för länge. Laxen blir då seg.

Fryst lax i ugn

Det är enkelt att tillaga fryst lax i ugn

Fryst lax i ugn är smidigt då du slipper tina den. Det finns många recept som inte kräver att laxen ska tinas och jag brukar tillaga dem då och då. De tillagas oftast i ugn. Tänk dock på att laxen blir godare om den är tinad när du tillagar den i ugn. Många undrar hur lång tid det tar att tillaga lax i ugn. Det tar ungefär 15 till 20 minuter att tillaga lax i ugn. Det är inte så mycket mer tid än vad det tar att steka den.

Gör så här för att laga fryst lax i ugn

Så här brukar jag tillaga fryst lax i ugnen.

  1. Sätt ugnens värme på 200 grader.
  2. Lägg den frysta laxen i en ugnslåda och låt laxen vara i ugnen i 15-20 minuter.
  3. Kontrollera att laxen är färdig genom att göra ett snitt i den och se om den är tillagad. Tillagad lax är ljusrosa om du delar den på mitten.

Tips: Varför inte lägga till rotfrukter, sparris eller sötpotatis i ugnslådan?

Kan man steka fryst lax direkt utan att tina laxen?

Ja, det kan du, men gör det inte! Laxen blir tyvärr inte lika bra tillagad som om du hade tinat laxen först. Det beror på att stekningen kommer bli väldigt ojämn samtidigt som stekpannan kommer fyllas av vatten från den upptinande fisken. Ja du hör ju hur det låter, inte gott!

Har du bråttom fungerar det, men det är inte ett bra sätt att tillaga fryst lax på. Till skillnad mot att tillaga en uptinad fryst lax kan fiskköttet bli segt och laxen kan få hårda skorpor, smaken går också förlorad.

Måste man tina lax innan tillagning?

Nej, det måste du inte. Men laxen kommer smaka mycket godare om du tinar den frysta laxen innan du tillagar den.

Kan jag tina fryst fisk i mikrovågsugnen?

Det går att tina fisk i mikrovågsugnen men det är jättelätt att det går fel och att fisken börjar tillagas av mikron. Är du osäker är det bättre att tina upp fisken i kylen.

Hur tina fryst fisk snabbt?

En nödlösning för att tina upp fryst fisk snabbt, till exempel om du glömt lägga in fryst fisk på morgonen i kylen till middagen på kvällen, är att lägga fisken i en bunke med kallt vatten. Låt fisken ligga i kallt vatten i ca 10 minuter. Använd inte varmt vatten. Pröva att vicka på fisken för att ”tina upp den” när den ligger i vattnet. Tillaga den omedelbart när den är tinad.

Publicerat den
Kategoriserat som Matlagning
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra. https://www.smartatips.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *