Vad är tofu för något?

Tofu är ursprungligen en japansk sojaprodukt som är gjord av sojabönan. Tofu är mycket proteinrikt och kan liknas lite vid ost, både i sättet hur tofu görs men också i konsistens. Tofu är ett bra vegetarisk alternativ till kött och fisk och kan användas i många olika rätter och på många olika sätt. Till exempel kan tofu friteras eller stekas. Vanligtvis serveras den med olika såser eller grönsaker.

Urpsrungligen kommer tofu från Japan och där är tofu ingen ny upptäckt, den har funnits där i tusentals år. Sättet som tofu görs på kan liknas vid att göra ost. Det är själva sojamjölken från sojabönorna som är källan till tofun. Sojamjölken koaguleras och när den stelnar så får man alltså tofu.

Tofu är nyttigt

Tofu är en näringsrik maträtt, det är en bra källa till vegetabiliskt protein. Men utöver det så innehåller tofu också järn och kalcium.

Hur smakar den?

Tofu är en helt växtbaserad produkt som har en mild smak och lätt krämig konsistens. Smaken är oftast väldigt neutral och kan uppfattas som tråkig. Därför brukar man marinera den eller servera den tillsammans med såser för att liva upp smaken. Det innebär att tofu är lätt att anpassa smakmässigt.

En bra jämförelse är att jämföra tofu med mozzarella. Mozzarella har en sublim smak, men smaken är mycket mild jämfört med till exempel en väl lagrad hårdost. Samma sak är det med tofu. Tofu har en mild och nötig smak, den kan enkelt absorbera olika andra kryddor och smaker. Det innebär att tofu är perfekt att använda i stället för kött i maträtter eftersom det är både protein- och näringsrikt men också går att anpassa smakmässigt.

Vad kan du göra med tofu i köket?

Jag tycker tofu är en fantastisk ingrediens som kan användas till många olika saker i köket. Du kan till exempel steka, grilla, woka eller baka den. Tofu passar perfekt i en vegetarisk wok med grönsaker och ris. Man kan även använda den till att göra vegetariska biffar eller till och med korv med. Tofu är nyttigt och gott (men tänk på att neutral tofu inte är så smakfull, men det löser du enkelt med marinad eller sås). Jag tycker du ska prova något nytt och experimentera med olika recept – du kommer att älska tofu!

Avatar photo

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra. https://www.smartatips.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *