Frysa lutfisk

Vi äter lutfisk till julen bara, men det finns faktiskt många som gillar lutfisk så mycket att de äter det året runt. Deras tips är att du ska köpa på dig lutfisk under december så det räcker under året. För att lutfisken ska hålla så måste du frysa in lutfisken.

Lutfisken – Älskad och hatad

Min morfar Rudolf var en finsmakare av lutfisk. Som han alltid pratade om lutfisken vi serverade på julbordet varje jul. Inte konstigt att han satt där i mitten av sommaren med lutfisk i trädgården en gång när vi var uppe i Dalarna och hälsade på. Det var förövrigt Rudolf som berättade för mig att han fryste in lutfisk som skulle räcka året runt varje december.

Kan man frysa lutfisk?

Ja det går utmärkt att frysa lutfisk. Men kontrollera innan du fryser in lutfisken att den inte har varit fryst redan. Har lutfisken redan varit fryst och sedan sålts som tinad ska du inte frysa in den igen eftersom den inte blir lika god. Kontrollera på förpackningen om lutfisken har varit fryst innan.

Är lutfisken redan fryst så är det ju enkelt att bara placera den i din egen frys från livsmedelsaffären.

Är lutfisken inte fryst och inte har varit fryst. Altså vacuumförpackad lutfisk eller färsk lutfisk så kan du frysa den genom att placera den i en lufttät burk, lufttät fryspåse eller liknande. Placera sedan lutfisken i frysen.

Kan man frysa kokt lutfisk?

Ja, det kan du. Vi har fryst kokt lutfisk ett par gånger när det har blivit över och vi inte önskat kasta den. Bäst blir det om du fryser den i såsen (förutsatt såklart att du gjort vit sås till den).

Lycka till nu med lutfisken!

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *