Frysa dill, gör så här

Dill finns i mataffären både i färsk och fryst form. Fryst dill kan du alltså köpa året runt i mataffären. Odlar du dill själv eller ser dill på extrapris i mataffären kanske du undrar om man kan frysa dill. Fryser du dill minskar du på matsvinnet, du kan också bygga upp ett litet lager av dill i frysen så att du kan njuta av den under hela året. En fördel med att frysa in dillen själv är att fryst dill som du köper i mataffären kan vara lite smaklös, fryser du in själv kan du få godare fryst dill. Om du undrar om man kan frysa dill så är svaret, ja det kan du. Läs vidare så ska vi förklara hur du ska göra.

Hur ska man frysa dill?

Dillkvistar går utmärkt att frysa in

En sak du ska tänka på när du fryser in dill är att dill luktar starkt. Det innebär att smaken kan spridas till andra matvaror i frysen om du inte fryser in dillen lufttätt. Du kan frysa in dill i en glasburk, plastburk med lufttätt lock men vi rekommenderar att du lindar in dillen i plastfolie och sen placerar de små paketen med dill i en lufttät plastburk. Då blir det enkelt att ta ut en portion när du behöver dill till matlagning.

Frysa in dill i en plastburk

  1. Skölj och torka dillen.
  2. Hacka dillen (eller frys in dillkvistarna som dom är i nästa steg, bara rulla ihop dem).
  3. Placera den hackade dillen i portioner i plastfolie.
  4. Placera plastfoliepaketen med dill i en lufttät plastburk.
  5. Placera burken i frysen.

Frys in istärningar av dill

Det här tipset är riktigt smidigt om du använder dill till grytor och soppa. Det går jättesmidigt att bara ta ut en isbit eller två och lägga i grytan eller soppan. Gör så här:

  1. Skölj och torka dillen.
  2. Finhacka dillen.
  3. Fyll en iskubsform med dillen, sedan fyller du på med vatten.
  4. Placera isformen i frysen tills iskuberna med dill i har fryst.
  5. Placera iskuberna i en förslutningsbar fryspåse eller plastburk med lock.

Hur länge håller fryst dill?

Fryst dill håller upp emot ett år i frysen om dillen inte kommer åt luft i frysen. Så ju mer lufttätt du fryser in dillen, desto bättre. För att undvika att dillen kommer åt luft när du tar ut fryst dill från frysen kan du frysa in mindre portioner i mindre förpackningar. Då undviker du att exponera dillen för luft.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *