Frysa pannkakor, kan man göra det?

Säg den barnfamilj som inte gjort pannkakor. Eller vem som helst egentligen, vill vi nog påstå att det är få personer som aldrig gjort pannkakor. När man gör pannkakor är det lätt att man gör för många. Istället för att spara de överblivna pannkakorna i en plastpåse i kylen eller kasta dem så kanske du undrar om man kan frysa pannkakor så att de går att äta i framtiden? Ja, det går att frysa pannkakor. I den här artikeln ska vi gå igenom hur du kan göra för att frysa pannkakor samt hur länge frysta pannkakor håller.

Gör så här för att frysa pannkakor

Det är lätt att man gör för många pannkakor – Frys in dem för att minska matsvinnet!

När du ska frysa in pannkakor är det en sak som är viktig att tänka på. Du behöver säkerställa att du fryser in pannkakorna lufttätt så att de inte torkar ut i frysen. Packar du dem tätt så håller de bäst i frysen. För att undvika att de fryser ihop kan du placera en bit bakplåtspapper mellan dem.

Frysa pannkakor dubbelvikta

Att frysa pannkakorna dubbelvikta med bakplåtspapper mellan dem är ett bra sätt att frysa in pannkakorna på. De tar liten plats i frysen och håller länge.

 1. Stek pannkakor som vanligt och låt pannkakorna svalna.
 2. Vik ihop pannkakorna dubbelt och stapla dem över varandra, lägg en bit bakplåtspapper mellan varje pannkaka. För att vara säker på att de inte fryser fast i varandra kan du ta fler än ett lager.
 3. Placera högen med pannkakor i en förslutningsbar och lufttät fryspåse.
 4. Tryck ut luften ur fryspåsen och försegla påsen.
 5. Placera därefter fryspåsen i frysen.

Frysa pannkakorna utan att vika dem

Med den här metoden slipper du att vika ihop pannkakorna. Den fungerar bäst med små pannkakor.

 1. Stek pannkakor som vanligt och låt dem svalna.
 2. Placera pannkakorna en och en på ett galler så att du styckfryser dem.
 3. Placera gallret i frysen.
 4. När pannkakorna är frysta placerar du dem i en hög med bakplåtspapper mellan.
 5. Placera därefter högen i en förslutningsbar och lufttät fryspåse. Placera därefter fryspåsen i frysen.

Frysa ihoprullade pannkakor

Med den här metoden rullar du ihop pannkakorna en och en, då blir det enklare att ta ut och tina dem. Du kan även förvara pannkakorna en och en ihoprullade i frysen.

 1. Stek pannkakor som vanligt och låt dem svalna.
 2. Rulla ihop pannkakorna en och en.
 3. Styckfrys de ihoprullade pannkakorna en och en på en tallrik.
 4. När pannkakorna är frysta så placerar du därefter de frysta pannkakorna i en förslutningsbar fryspåse.
 5. Tryck ut luften ur fryspåsen och placera den i frysen.

Frysa pannkakor i aluminiumfolie

Fördelen med att frysa pannkakor i aluminiumfolie är att du enkelt kan ta ut en förpackning frysta pannkakor och tillaga dem i ugnen. Genom att lägga de tillagade pannkakorna i aluminiumfolie som viks så att det blir lufttät kan du värma dem direkt i ugnen på låg till mellan temperatur.

Hur länge håller frysta pannkakor

Fördelen med att frysa pannkakor är att de håller längre än om du förvarar dem i kylen. Du kan räkna med att pannkakorna håller i upp till ett halvår i frysen. Vi rekommenderar dock att äta dem inom 3 månader. Det som händer när pannkakorna är frysta längre tid än 6 månader är inte att de blir oätliga. Men de tappar konsistens och smak vilket gör att de inte är lika goda längre.

I kylen håller pannkakorna i ca 5 dagar. Tänk på att pannkakor som förvarats i kyl eller frys inte blir lika frasiga igen som färska pannkakor.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra. https://www.smartatips.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *