Kan man frysa ramslök?

Ramslök är en primör som inte växer på så många olika platser i landet. Det är främst på Öland, Gotland och i Skåne man kan hitta ramslöken. Bladlöken är utmärkande för sin tydliga doft av vitlök samt en kort och intensiv säsong. Inte konstigt att du kanske undrar om man kan frysa ramslök då. I den här artikeln ska vi gå igenom hur man kan frysa in färsk ramslök.

Frysa in ramslök

Frys in ramslök så att du kan njuta av den året runt

Kan man frysa färsk ramslök? Ja, det går att frysa ramslök. Det du ska tänka på är att du ska förvälla ramslöken innan du fryser in den, då behåller den konsistens och blir hållbarare. Om du undrar hur man ska frysa ramslök så ska du tänka på att förvälla ramslöken först.

Förvälla först

Att förvälla ramslök innebär att du kokar den snabbt i bara några minuter i saltat vatten. Därefter låter du ramslöken ligga i isvatten i någon minut. På så sätt får behålls konsistens och utseende bättre i frysen.

Gör så här:

  1. Skölj ramslöken ordentligt så smuts, insekter och jord tas bort.
  2. Ta fram en kastrull och en bunke.
  3. Fyll både kastrull och bunke med vatten. Salta vattnet i kastrullen lite. Lägg is i vattnet i bunken.
  4. Koka upp vattnet i kastrullen.
  5. När vattnet kokar lägger du i ramslöken. Låt ramslöken koka i 2-3 minuter.
  6. Efter 2-3 minuter placerar du ramslöken i isbadet i 1 minut.
  7. Låt därefter ramslöken torka på en kökshandduk.
  8. Välj hur du vill frysa in ramslöken, antingen i hela kvistar eller bara som hackade blad. Hela ramslöken går att äta.
  9. Placera därefter hela ramslöken eller bara bladen i fryspåsar som går att försluta, pressa ut luften från fryspåsarna innan du försluter dem.

Tänk på det här

Lägg ramslöken i en extra förpackning i frysen

Lägg gärna fryspåsarna med ramslök i en lufttät plastförpackning, i plastfolie eller i ytterligare en fryspåse som går att försluta. Det är nämligen så att ramslök luktar starkt och doften kan sprida sig till annat i frysen om den inte är förpackad extra väl.

Styckfrysa ramslök

Du kan också styckfrysa ramslöksbladen. Det innebär att ramslöken inte fryser ihop i varandra. Det gör du genom att du placerar bladen på en bricka med bakplåtspapper. Sedan placerar du brickan i frysen tills dess bladen är frysta. När bladen är frysta flyttar du över dem till en fryspåse (som placeras i ytterligare en fryspåse). På så sätt fryser inte ramslöken ihop.

Frysa ramslökspesto

Kan man frysa ramslökspesto? Ja det kan du. Ett annat sätt att frysa ramslök på är att mixa den med lite smaklös olja till en grov mix (samt övriga ingredienser du vill ha i din ramslökspesto). Placera mixen av ramslök i isbitsformar och låt dem frysa. När isbitarna av ramslök är frysta kan du smidigt flytta över ramslökspeston till en fryspåse. Tänk även här på att lägga in i dubbla fryspåsar så att inte smaken tar över frysen.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *